Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

po bardzo długiej przerwie nie umiałem się zdecydować Tanganika czy Malawi ale ostatecznie postawiłem na kolorowe Malawi. Zdjęcie zrobione 2 miesiące temu niedługo po zalaniu.

967625e9252c.jpg

Baniak: 240l(120x40x50)

podłoże: spód piasek kwarcowy ciemny warstwa około 5cm, góra 2-3cm jasnego.

skały: serpentynit z Brynicy :P

tło: strukturalne

flora: anubiasy, microsorium, nurzańce.

filtracja: AQUAEL 3 PLUS na 250l, przepływ 700l/h (mechanik), FILTR KUBEŁKOWY 1000L/H hw 302A (ceramika, karamzyt, grys koralowy)

oswietlenie: sylvania grolux 30W i sylvania AQUASTAR 45W.

Aktualnie doszło kilka moczarek, ślimaki, okrzemki :-( oraz rybki.

Obsada:

2+4 pyszczak saulosi

2+4 alunocara firefish

Niedługo dodam zdjęcia z rybkami. Tymczasem czekam na wasze opinie co do baniaczka.

Pozdrawiam ;)

Posted

Witaj piasek będziesz miał przemieszany przez pyski, bąbelki nie są potrzebne chyba że lubisz,ale możesz mieć co jakiś czas głośno pracujący filtr zewnętrzny .Drobne bąbelki powietrza dostawać się będą do filtra zewnętrznego to może spowodować głośną pracę .Skieruj wylot z wewnętrznego filtra na powierzchnię wody to wystarczy do napowietrzenia.

Pozdrawiam

Posted

Aktualnie bąbelki z filtra mam wyłączone a z pompki zmniejszoną ilość bo mi za bardzo hałasowało. Kierunek wylotu z filtra ustawiłem profilaktycznie na tafle wody tak jak radzisz ;) Co możecie doradzić na okrzemki? :( Jak tylko załączone mam dwie świetlówki to zwiększa się ich ilość a przy jednej ich wzrost stoi w miejscu ale za to jest za ciemno. Głownie obrósł mi ten płaski kamień na środku akwa i jest cały brązowy (podkreślam że odkąd mam pyski to po ślimakach zostały tylko puste muszelki)

Aktualnie zmieniłem sylvania grolux 30W(środkowa strefa) i sylvania AQUASTAR 45W(przednia strefa) na sylvania AQUASTAR 30W(tylnia strefa) i sylvania AQUASTAR 45W(przednia strefa)

Jutro postaram się dodać zdjęcie.

Pozdrawiam.

• 3 weeks later...