Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy,

chciałbym zrobić redukcję obsady i pozbyć się nadmiaru Sprengerae zostawiając harem 1+3, ale za cholerę nie wiem, jak się za to zabrać :(

Ryby mam z malawiana, podobno F1 rosną bardzo różnie. Samiec alfa jest już całkiem spory, a najmniejsza z ryb całkiem mała.

Jestem w stanie rozróżnić dwa samce i jedną samicę (bo inkubuje ikrę), jak odróżnić pozostałe (mam 9 sztuk)

Ma ktoś pomysł/doświadczenie po czym rozpoznać samicę od samca?

Rzeczą wtórną jest kwestia, jak je odłowić z akwa, aby się nie pomylić :D

Z góry dziękuję za pomoc.

ps. jeśli wątek nie w tym miejscu, prośba do modów o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Opublikowano

..przy małych będzie problem. Samiec generalnie ma dłuższą ( bardziej ostro ) zakończoną płetwę grzbietową, jest "wyższy", ma więcej atrap jajowych i dorosły wybarwiony ma lekko fioletowe boki .Ja tak zawsze rozpoznaję płeć Iodotropheus Sprengerae .Takie całkiem małe 3-5 cm czasami można się pomylić .Ale zawsze rozróżniam je po tym ,że pod oświetleniem samica jest jakby bardziej gładko - brązowa a mały samiec już ma inne trochę kolory.

..ja małe odławiam na butelkę przeźroczystą , plastikową.I właśnie zaletą jest to ,że mogę spokojnie się przyjrzeć co złapałem:) .Ale sposoby odłowu masz opisane gdzieś tu na forum tylko musisz poszukać .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Żeby zwiększyć szanse na dostrzeżenie samca i jego niebieskich boków możesz przyświecić świetlówkami o białej barwie. Poza tym kierowałem się tymi samymi wskazówkami co Andrzej. Samce są zazwyczaj większe ale skoro rosną u ciebie tak różnie to może okazać się że to ci nie pomoże.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z tymi kolorami to też może być różnie :P ja byłem przekonany, że mam co najmniej 3 samce i jeden z nich, taki ładnie wybarwiony, z pięknym fioletem na bokach, dosyć spory na tle reszty, inkubuje już drugi tydzień także tego... ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Najlepsza metoda to jest taka, że jak inkubuje to samica :). U mnie nie było problemu, ponieważ samiec był wyraźnie większy i miał fioletowe boki. Chociaż raz miałem tak, że największy rdzawek z fioletowymi bokami okazał się samicą. Krótko mówiąc Iodotropheus Sprengerae mogą sprawić nie jedną niespodziankę przy rozpoznawaniu płci.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W jakim wieku są twoje ryby? Jeśli możesz jeszcze się wstrzymać, to zrób to. Może za jakiś czas będziesz miał więcej inkubujących samic. Jeśli masz gdzie, to przenieś inkubującą samicę, może samiec zabierze się za następną. Z doświadczenia z rdzawkami wiem, że tylko samiec alfa ma monopol na tarło, więc mniejsze, słabsze samce nie ujawnią się. Wygląd, jak pisali koledzy, jest złudny, ale dodam, że samiec, dojrzały samiec, ma mniej płaskie czoło w porównaniu z samicą.

• Dziękuję 1