Skocz do zawartości

Pytania zupełnie jak z elementarza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam szafkę na stelażu. W środku bardzo dużo miejsca na osprzęt i inne szpargały akwarystyczne. Kiedyś pod 240l miałem zwykłą szafkę i powiem szczerze, że nawet unimaxa500 nie zmieściła. Musiałem mieć uchylone lekko drzwi. Teraz pod awka mam szafkę na stelażu 160x60x70 a w środku tyle miejsca, że cała instalacja narurowa się zmieściła, unimax500 i cała moja rupieciarnia akwarystyczna ( a jest tego sporo ;) ).

Ja również polecam Przemka ze Szczecina. Mam od niego akwarium i szafkę i jestem bardzo zadowolony.

• Dziękuję 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak duże akwarium, jak planowałam, na razie nie powstało. Zaczynamy od małego 112 l i bardzo malutkiej obsady z 1+4 saulosi. Za pół roku być może stanie duży zbiornik. Na razie zgromadziłam:

Szafkę pod akwarium

Zbiornik z gotową pokrywą

kamienie (czarny łupek) 30 kg

Filtr AquaEl Turbo 1000

grzałkę AquaEl Gold 150

Te dwie ostatni pozycje to prezent pod choinkę, nie miałam wpływu na wybór. Bardzo prosiłabym o uwagi, czy ten sprzęt się nada.

Planuję kupić jeszcze filtr zewnętrzny, ale nie wiem jaki. Dobrze by było, gdyby mógł posłużyć również w większym zbiorniku w przyszłości, ale żeby w małym nie robił pralki. Czy możecie mi podpowiedzieć, co powinnam wybrać? W ostateczności do dużego zbiornika kupię nowy, a zbiornik mniejszy będzie dalej działał z tym osprzętem, który jest, tylko będzie dla narybku albo jako kwarantanna.

Opublikowano

Dwie ostatnie pozycje są w sam raz do 112 litrów, jeśli chodzi o kubełek, który będzie miał służyć w większym zbiorniku to polecam JBL e1501, przy długości 150cm mechanika będziesz musiała kupić większego, skusiłbym się też na jakiś falownik, ale to temat na później ;)

Opublikowano

Dziękuję. To świetnie, że mikołajowy sprzęt się nada.

Rozejrzę się za JBL e1501 na Allegro.

Kolejne pytanie żółtodzioba:

Czy przed ustawieniem dekoracji zbiornik należy czymś umyć? Jeśli tak, to czym? Głupio mi trochę dawać rybom takie nieumyte, sklepowe, pewnie trochę zakurzone mieszkanie.

Opublikowano
Czy przed ustawieniem dekoracji zbiornik należy czymś umyć? Jeśli tak, to czym? Głupio mi trochę dawać rybom takie nieumyte, sklepowe, pewnie trochę zakurzone mieszkanie.

..jeżeli nowy to wystarczy przepłukać wodą i no i gąbką:)Wystarczy.

Opublikowano

Dzięki :)

No to chyba ostatnie:

Chciałabym filtr grzałkę i filtr umieścić na tylnej ścianie. Mocuje się je do tła (pcv), czy wycina otwory w tle?

Opublikowano
No to chyba ostatnie:

Chciałabym filtr grzałkę i filtr umieścić na tylnej ścianie. Mocuje się je do tła (pcv), czy wycina otwory w tle?

..hm..na PCV trzyma się niepewnie a szkoda robić otwory ( a może warto?). A filtr pod wpływem drgań może często odpadać. Ale możesz zrobić w ten sposób ,że filtr umieścisz na bocznej szybie z tylu a grzałkę śmiało możesz położyć na piasku za kamieniami .Uprzedzam pytanie:) Nic się jej nie stanie:) Też tak mam..a jak ma się zepsuć to czy będzie poziomo na piasku czy pionowo na szybie nie ma znaczenia:)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czy możecie mi podpowiedzieć, co powinnam wybrać? W ostateczności do dużego zbiornika kupię nowy, a zbiornik mniejszy będzie dalej działał z tym osprzętem, który jest, tylko będzie dla narybku albo jako kwarantanna.

A ja polecam kubełek HW-302. Cena przeszło 2 razy mniejsza a jakość bardzo dobra. Jako biolog spokojnie obsłuży nawet akwarium 4 razy większe.

Opublikowano

Cena JBL na allegro jest dla mnie do przyjęcia. Ale skoro jest alternatywa, to również rozważę. A który z nich chodzi ciszej?