Skocz do zawartości

nieudany zakup na allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zakupiłem grzałkę na allegro ale okazała się uszkodzona więc grzałkę odesłałem do sklepu, w którym ją zakupiłem. Mija trzy tygodnie i brak odzewu ze strony sprzedającego, mimo że wysłałem zapytania po dwóch tygodniach od daty dostarczenia przedmiotu. Teraz pytanko na jaki artykuł mogę się powołać o zwrot kosztów przesyłki, którą poniosłem wysyłając grzałkę w ramach gwarancji i może ktoś wie gdzie jest opcja na allegro bym mógł zgłosić sprawę do portalu aukcyjnego.

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że post zawarłem w odpowiednim dziale.

Opublikowano
czy skorzystałeś z możliwości zwrotu (teraz jest chyba 14 dni na to)?

14 dni na zwrot, ale w ciągu 10 należy złożyć na piśmie oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość.

Opublikowano

Czyli błąd. Trzeba było zgłosić niezgodność towaru z umową. Wtedy to sprzedawca odpowiada za towar i z tego co pamiętam przesyła go na swój koszt.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

i dodatkowo ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji, bo niezgodność towaru z umową jest formą reklamacji, a sprzedający nie ma obowiązku oddania wtedy kasy, tylko ma obowiązek doprowadzić towar do zgodności z umową. ;-) Sprzedający płaci za przesyłkę do siebie w tym wypadku i dopiero, jak nie uwzględni reklamacji, może żądać rekompensaty od kupującego.

Ale tu można było zastosować zwykłe odstąpienie od umowy (pisemne, w formie oświadczenia) zgodnie z prawem związanym z zakupem przez internet. Sprzedający ma 14 dni od dnia odstąpienia od umowy przez konsumenta na zwrot środków, później możemy wchodzić na ścieżkę prawną.

Koszt odesłania towaru do przedsiębiorcy w sytuacji odstąpienia od umowy zawartej na odległość ponosi konsument, ale sprzedający powinien oddać koszt zarówno towaru, jak i koszt przesyłki do konsumenta.

Jak rozumiem, żadna z powyższych opcji nie była wybrana, a kupujący wysłał do sprzedającego popsuty towar w formie reklamacji.

W takim przypadku koszty ponosi kupujący, chyba że inaczej mówi regulamin obsługi reklamacji sprzedającego.

W przypadku zwykłej reklamacji nie ma również określonego maksymalnego czasu jej obsługi, przynajmniej ustawowo. Czas taki może być zawarty w regulaminie.

• Dziękuję 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.