Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Aktualnie posiadam w akwarium harem rdzawych 1+4, samca saulosi, który wykończył swoje 3 samice i 2 samice maingano. Aktualnie jest ostra walka pomiędzy samcem rdzawych i samcem saulosi. Chce uzupełnić obsadę i nie wiem co zrobić. Miałem plan dokupić samice saulosi, ale ciężko znaleźć 3 sztuki naraz, a jak będę kupował pojedynczo to boję się że je wykończy. Myślałem też o zakupie kilku maluchów, ale też nie wiem czy to dobre rozwiązanie.

Do maingano planuję dokupić samca i jeszcze jedną samicę lub oddać samice i zakupić coś nowego. proszę o jakieś porady i sugestie.

Opublikowano
Witam,

Aktualnie posiadam w akwarium harem rdzawych 1+4, samca saulosi, który wykończył swoje 3 samice i 2 samice maingano. Aktualnie jest ostra walka pomiędzy samcem rdzawych i samcem saulosi. Chce uzupełnić obsadę i nie wiem co zrobić. Miałem plan dokupić samice saulosi, ale ciężko znaleźć 3 sztuki naraz, a jak będę kupował pojedynczo to boję się że je wykończy. Myślałem też o zakupie kilku maluchów, ale też nie wiem czy to dobre rozwiązanie.

Do maingano planuję dokupić samca i jeszcze jedną samicę lub oddać samice i zakupić coś nowego. proszę o jakieś porady i sugestie.

Cześć,

To zależy czego oczekujesz od swojego zbiornika. Do 240L pasuje obecna obsada.

Możesz ja tak jak piszesz uzupełnić o brakujące ryby. Nie piszesz o ich wielkości poza faktem, że saulosi wytłukł 3 samice (dziwne).

Gdybyś chciał odświeżyć baniaczek czy coś w nim zmienić zawsze możesz dodać popularnego yellowa (mięsożerca), bądź w stronę demasoni (roślinożerca)

Zarówno rdzawy jak i maingano tutaj by się odnalazły :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Cześć,

To zależy czego oczekujesz od swojego zbiornika. Do 240L pasuje obecna obsada.

Możesz ja tak jak piszesz uzupełnić o brakujące ryby. Nie piszesz o ich wielkości poza faktem, że saulosi wytłukł 3 samice (dziwne).

Gdybyś chciał odświeżyć baniaczek czy coś w nim zmienić zawsze możesz dodać popularnego yellowa (mięsożerca), bądź w stronę demasoni (roślinożerca)

Zarówno rdzawy jak i maingano tutaj by się odnalazły :)

Dzięki za podpowiedź. Odnośnie wielkości to wszystkie mam dorosłe ryby.

Chyba będę próbował uzupełnić składy, ale chyba będzie ciężko.

Jeżeli to się nie uda, to chyba zdecyduje się na red redy, tylko będę musiał pozbyć się samca saulosi. A maingano postaram się uzupełnić.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to mocno mnie zaskoczyłeś tą agresywnością saulosi , pytanie czy aby to samiec saulosi bo to naprawdę rzadkość żeby saulosi tłukło tak samice jak i jeszcze inne ryby(maingano).

Obsada jaka była by fajowa to na pewno maingano plus saulosi i te rdzawe.

Opublikowano

No mój saulosi coral tez ostatnio zameczyl 2 samice, wszystkie inne samice porozstawial po kątach, nie wiem czy miało to związek z obecnością drugiego małego samca, który był całkowicie zdominowany ale postanowiłem się z nim pożegnać a w akwarium nastąpił spokój,

Opublikowano
Szczerze powiedziawszy to mocno mnie zaskoczyłeś tą agresywnością saulosi , pytanie czy aby to samiec saulosi bo to naprawdę rzadkość żeby saulosi tłukło tak samice jak i jeszcze inne ryby(maingano).

Obsada jaka była by fajowa to na pewno maingano plus saulosi i te rdzawe.

Też mnie to zaskoczył i na pewno był to saulosi. Przez ponad 2 lata w akwarium panował spokój. Miałem właśnie taką obsadę jak piszesz: maingano 1+3; saulusi 1+3 i rdzawe 1+4.

Było ładnie i przyjemnie a sytuacja zmieniła się w ciagu tak naprawdę 3 tygodni. Straty: 3 samice saulosi; samiec i samica maingano. Była ciągła walka, a teraz znowu jest spokój.

Teraz zastanawiam się cały czas co robić z obsadą.

Opublikowano

Ciężko ferować wyroki ale ten samiec będzie pewnie już niebezpieczny non stop i co nie będzie mu w serek będzie lał ile wlezie.

Może od nowa w oparciu o rdzawe komponować obsadę np. interruptusa dać do rdzawego plus demasona.

Opublikowano

Po długich rozważaniach stwierdziłem, że zacznę budować nowe haremy.

Tylko zastanawiam się co i w głowie mam dwa pomysły

1. wielogatunkowe

- YELLOW

- Pseudotropheus SOCOLOFI lub Maylandia CALLAINOS

- maigano lub zostać przy 2 gatunakch

2. jednogatunkowe

- demasoni - tylko nie wiem ile maluchów na początek

Wybór jest ciężki :( Jakieś sugestie?