Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszstkich. Posiadam baniaczek 180 l i chcialbym zastoswac do niego sumpa ,co myślicie jak bym jedną z komór wykorzystał jako małego roslinniaka? Posadził bym tam pare roslinek nadających sie do Malawi, jakieś slabe światło i by sobie rosło , a przy okazji zjadalo cale po4 z akwa.

Posted

wiec widze ze nie ma chetnych,jako ze sump mam moge powiediec ze mozna tak zrobic,pytanie czy jakas roslina Ci sie utrzyma przy slabym swietle i extremalnie slabej wodzie do wzrostu roslin.Osobiscie w owym czasie poszedl bym w strone kasety z no3,a nie sumpa.w malawi nie ma problemu z po4 bo no3 wysokie i sinice szanse male maja. teraz robie taki myk w ogolnym na gubiki i mech java ale w malawi testuj bo sie nie dowiesz.

Posted

Witam , dałbym tam jakieś w miarę takie światło żeby pomagało rosnąć tym roslinom, spróbuje zobaczymy co będzie sie działo . Pozdrawiam.

• 1 month later...
Posted

Nie bardzo rozumiem jak ma działać ceramika w tym sumpie bo nie bardzo widzę, żeby woda przez nią przepływała. Chyba, że na zdjęciu nie widać szczególów.

Acha, czy ja widzę, że masz sporo syfu na niej?

Wysłane z telefonu

Posted

Siporax jest w splywie , spadającą woda przepływa przez cale zloze i wpływa do nastepnej komory

-- dołączony post:

a ten nazwany przez Ciebie syf to detrytus, niezbedny do prawidlowego rozwijania i funkcjonowania filtra DSB

Posted

Witam, dzisiaj po tygodniowym odpaleniu sumpa i posadzeniu roslinek, sprawdziłem parametry po których bylem milo zaskoczony no3 poniżej 5, a po4 0.32 następne pomiary podam za tydzień pozdrawiam.