Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W ciągu najbliższego miesiąca stanie u mnie Malawi o pojemności 240l brutto, dno 120x40.

Zdecydowałem się na obsadzenie go minimum 3-ma gatunkami z czego 2 już wybrałem:

P.Saulosi Coral 1+4

M. Estherae OB Morph 1+4

Jako 3-ci gatunek chciał bym Labidochromis sp. perlmutt Pyszczak perłowy w takiej samej proporcji jednak znalazłem na jego temat nie wiele materiałów. Proszę o radę odnośnie tego gatunku, czy pasuje do reszty i czy wymaga jakichś dodatków do diety.

Czy waszym zdaniem możliwe jest umieszczenie w tym akwa 4-go gatunku jeśli ograniczył bym liczbę samic do 3 na jeden gatunek ? Jeśli tak to co byście proponowali ?

Opublikowano

Jeżeli jesteś początkujący to w takim baniaczku najlepiej sprawują się do wyboru:

- saulosi,

- yellow,

- rdzawe.

Jednogatunkowo bądź spokojnie dwugatunkowo i najlepiej po jednym samcu do haremów docelowo. Oczywiście na początek zaczynasz od młodych rybek w dużej ilości (około 10 szt.) tak aby w miarę dorastania redukować do pożądanego modelu. Doświadczeni koledzy pewnie zaraz doradzą precyzyjniej - tym bardziej gdybyś miał jednak duże doświadczenie (wówczas pewnie można kombinować dwugatunkowo z bardziej wymagającymi pysiami typu msobo czy maingano np. w kombinacji rdzawe + msobo, ale wolałbym żeby koledzy się wypowiedzieli).

Pozdrawiam

Opublikowano

Chciałbym ominąć rdzawe (po prostu drażni mnie ich wygląd) i Yellowki (dieta)

jestem zainteresowany Perłowym ze względu na jego wygląd niestety są 2 całkiem sprzeczne teorie na jego temat:

1 - Łagodny roślinożerca (to by mi pasowało)

2 - Mięsożerny agresor

Czy ktoś z was hoduje te rybki ?

jako ze z perłowymi i pewnymi informacjami na ich temat może być ciężko

(nie jest chyba popularny) zastanawiam sie jeszcze nad inną konfiguracją obsady:

Pseudotropheus socolofi

Cynotilapia afra

Pseudotropheus msobo

ta jest znacznie bardziej wybuchowa i nie jestem pewien czy 120x40 cm dna to nie za mało na 3 takie haremy. Jestem stanowczo zdecydowany na 3 gat w akwarium bardzo ważny jest dla mnie efekt wizualny,

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. I ja planuje postawić w najblizszym czasie akwarium z rybkami z malawi. Bedzie to klasyczne 240 litrów 120x40x50h. Generalnie chcialbym sie poradzic doswiadczonych uzytkownikow forum czy obsady jakie wymyslilem nie sprawia mi wielu kloptow. Planuje trzymac oczywiscie docelowo trzy gatunki rybek ( okolo 14 sztuk ). Jaka ponizsza opcja bedzie najlatwiejsza do utrzymania i nieklopotliwa pod wzgledem zachowania rybek ( chcialbym unikac konfliktow pomiędzy rybkami )

Opcja 1. red -red ( 1+4) , yellow ( 1+3 ) , socolofi ( 1+ 4)

Opcja 2. red -red ( 1+4) ,yellow ( 1+3 ) , maingano ( 1+ 4)

Z góry dzieki w imieniu rybek ktore moze nie bedą sie meczyc za odpowiedz :)

Opublikowano

Do ibanez :

co do socolofi/maingano rybki są dosyć podobne jeśli chodzi o agresywność (średnio agresywne) - więc twój wybór które ci się bardziej podobają i myślę że oba pasują do redów lecz zmieniłbym yellowki na jakiś inny gatunek np. rdzawe... :wink:

Opublikowano
Witam. I ja planuje postawić w najblizszym czasie akwarium z rybkami z malawi. Bedzie to klasyczne 240 litrów 120x40x50h. Generalnie chcialbym sie poradzic doswiadczonych uzytkownikow forum czy obsady jakie wymyslilem nie sprawia mi wielu kloptow. Planuje trzymac oczywiscie docelowo trzy gatunki rybek ( okolo 14 sztuk ). Jaka ponizsza opcja bedzie najlatwiejsza do utrzymania i nieklopotliwa pod wzgledem zachowania rybek ( chcialbym unikac konfliktow pomiędzy rybkami )

Opcja 1. red -red ( 1+4) , yellow ( 1+3 ) , socolofi ( 1+ 4)

Opcja 2. red -red ( 1+4) ,yellow ( 1+3 ) , maingano ( 1+ 4)

Z góry dzieki w imieniu rybek ktore moze nie bedą sie meczyc za odpowiedz :)

Zdecydowanie opcja druga jest celująca.

Opublikowano
Witam,

W ciągu najbliższego miesiąca stanie u mnie Malawi o pojemności 240l brutto, dno 120x40.

Zdecydowałem się na obsadzenie go minimum 3-ma gatunkami z czego 2 już wybrałem:

P.Saulosi Coral 1+4

M. Estherae OB Morph 1+4

Jako 3-ci gatunek chciał bym Labidochromis sp. perlmutt Pyszczak perłowy w takiej samej proporcji jednak znalazłem na jego temat nie wiele materiałów. Proszę o radę odnośnie tego gatunku, czy pasuje do reszty i czy wymaga jakichś dodatków do diety.

Czy waszym zdaniem możliwe jest umieszczenie w tym akwa 4-go gatunku jeśli ograniczył bym liczbę samic do 3 na jeden gatunek ? Jeśli tak to co byście proponowali ?

Nie proponuję czwartego gatunku. Co do perlmutt też nie polecam. Natomiast jako trzeci gatunek polecam tu Labidochromis exasperatus