Skocz do zawartości

Czy to są prawidłowe parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Mierzyłem dzisiaj parametry wody

PH 7,6

KH 22

GH 11

Czy to jest w porządku

Na twoje pytanie moim zdaniem odpowiedz jest że to nie w porządku bo powinno być w miarę zbliżone podkreślam słowo w miarę do tego

http://forum.klub-malawi.pl/woda-biotopu-malawi-wody-ro-di-t23924.html

Jeśli masz taką wodę bez dodatkowych ilości sody spożywczej tylko taką masz kranówę to odpowiedz brzmi

ale dopuszczalne do życia dla ryb Malawi - tylko co to za życie;)

Opublikowano

Dodaj sody oczyszczonej i będzie gitara. 99% malawistów trzyma ryby w kranowicie o ile jej pH jest zbliżone do tego w jeziorze.

Decco daj spokój z tym preparowaniem wody. Jak gość kupił ryby w sklepie, bo nie wierzę, że ma je WF, to raczej hodowca nie preparował wody jak Ty to opisujesz.

Ja swoje ryby trzymam w akwa bez preparowania wody, czysty kranowit o twardości 16 GH i pH 8. Ryby żyją u mnie już 1.5 roku, są pięknie wybarwione, ładnie rosną i się rozmnażają. Tak więc aby nie uprzykrzać sobie życia daj do akwa trochę sody oczyszczonej, ustaw taflę aby woda się natleniała się intensywnie a pH utrzymasz spokojnie w granicach 8.

To tyle.

Opublikowano

To nawet jest śmieszne.

W najgłupszej armii Cesarstwa Austro-Węgier obowiązywała jedyna recepta na każdą dolegliwość - lewatywa!!!

tu

Dodaj sody oczyszczonej i będzie gitara.

To tyle.

Rzecz w tym że prawdopodobnie kolega lisartur już to lekarstwo zaaplikował i zauważył że coś nie tak w baniaku, a dobrzy koledzy mu radzą podwójną lewatywę- brawo.

Na razie milczy i nie odpisuje - no bo wiadomo co po lewatywie.:D

Preparowanie wody sodą ze spożywczaka to profanacja Malawi - to nie jest czysty wodorowęglan sodu i jako spożywczy może być zanieczyszczony związkami absolutnie nie zalecanymi w baniakach Malawi.

Tak jak sól kuchenna nie nadaje się do regeneracji Purolite A520E tak samo soda oczyszczona spożywcza nie nadaje się do akwa. Jeśli już to nie soda spożywcza lecz NaHCO3 z chemicznego w klasie - czysty albo cz.d.a ( czysty do analiz)

lisarur nie ma zasadniczego problemu z pH bo co prawda jest w dolnych rejestrach zakresu Malawi ale już dopuszczalnych. On ma o wiele za wysokie KH prawdopodobnie na skutek przedawkowania sody ze spożywczaka choć nie wykluczam takiej kranówy. Stąd moja sugestia by napisał co kombinował z wodą, a zaczął od podania parametrów swojej kranówy.

Opublikowano

Ja tam nic śmiesznego w tym nie widzę. Może najprościej lisartur popełnił błąd i kh pomieszał z gh? Brałeś to pod uwagę? Czy zakładasz od razu scenariusz, że napakował sody do bólu i nie wie o co chodzi?

Kiedyś w akwarium roślinnym zmiękczałem wodę jakąś żywicą do zmiękczania. I o dziwo gh=0 a kh > 0. Też się nie mogłem nadziwić ale gdzieś się doczytałem, że to normalne, a jednak sody nie dosypywałem.

Mniejsza o to. Mi chodzi, że Twoja nadgorliwość w niektórych przypadkach jest zbyt duża. Chłopak pytał tylko o parametry a Ty mu od razu preparowanie wody wciskasz i mówisz, że ma złą wodę. Założyłeś temat z preparowaniem wody, OK. Kto będzie chciał to odnajdzie i jak zechce to będzie się bawił .

Opublikowano
Może najprościej lisartur popełnił błąd i kh pomieszał z gh? Brałeś to pod uwagę? Czy zakładasz od razu scenariusz, że napakował sody do bólu i nie wie o co chodzi?

.

Lisartur obaj moi adwersarze straszą cię że pomyliłeś KH z GH bo im w głowie się nie mieści że to w biotopie Malawi normalne iż KH jest większe od GH a twardość węglanowa i twardość ogólna to nie jest matematyczne 2 +2 = 4

Biorę to pod uwagę i twierdzę że nie pomyliłeś testów kH i gH. - tak masz w baniaku jak podałeś.

Oczywiście też nie napakowałeś sody spożywczej do bólu - a jeśli już, to tylko jedna lewatywa;) a na pewno nie podwójna lewatywa aż do bólu .;) ;)

Więc bez stresu i obaw podaj parametry kranówy i rozwikłamy twoje obawy.

Nie namawiam cię na żadne preparowanie wody, a podany link nie zawiera oprócz opisu wody biotopu Malawi żadnej sugestii - na razie.

Ludzie często widzą to co chcą zobaczyć a nie to co jest napisane.

Nie piszę że masz zła wodę wprost przeciwnie "Jeśli masz taką wodę bez dodatkowych ilości sody spożywczej tylko taką masz kranówę to odpowiedz brzmi

ale dopuszczalne do życia dla ryb Malawi " czyli może tak pozostać.

Opublikowano

KH i HG w kranie mam 11

A tak macie rację że wsypałem pół torebki sody do akwarium

A testów nie pomyliłem KH mam 22 a GH mam 12

patrzyłem w drugim akwarium gdzie mam tropheusy i mam takie same parametry KH=23 GH=12

Opublikowano
Lisartur obaj moi adwersarze straszą cię że pomyliłeś KH z GH bo im w głowie się nie mieści że to w biotopie Malawi normalne iż KH jest większe od GH a twardość węglanowa i twardość ogólna to nie jest matematyczne 2 +2 = 4

Decco a gdzie napisałem, że nie wierzę w to że kh może być większe od gh? Czytasz uważnie co napisałem czy tylko to co chcesz? Próbujesz z kogoś durnia zrobić pisząc tak oczywiste sprawy? Może pomysłów już Ci brakuje co nowego zmajstrować w akwa? Albo kompleksy i robisz się na guru malawi? Daj sobie już spokój i rób co tam sobie robisz ale nie wciskaj niektórych szalonych pomysłów innym.

PS. Zmajstruj urządzenie, które będzie imitować różne fazy księżyca z przypływami i odpływami bo bez tego nasze ryby na pewno padną. Kto jeszcze nie ma takiego urządzenia lepiej niech zlikwiduje akwa bo to będzie męka dla ryb.

Opublikowano
KH i HG w kranie mam 11

A tak macie rację że wsypałem pół torebki sody do akwarium

A testów nie pomyliłem KH mam 22 a GH mam 12

patrzyłem w drugim akwarium gdzie mam tropheusy i mam takie same parametry KH=23 GH=12

O to kolego mamy identyczne dwa biotopy ja także mam w Tanga tropheusy a w drugim Malawi.

Ja w Tanganice mam

pH - 8

KH - 19

GH - 12

więc te twoje parametry bardziej do Tanganiki.

Jeśli mogę ci radzić to przy podmiankach w Malawi nie dawaj sody a Seachem Malawi/Wiktoria Buffer ale dokładnie jak dawkowanie na opakowaniu bo to bardzo silnie podwyższa pH , trochę KH i niemal nie rusza GH. Na 80l podmianki jedna płaska łyżeczka od herbaty preparatu i pomiar dopiero po 12 godzinach nie wcześniej.