Skocz do zawartości

Akwa jednogatunkowe - 200 lub 240l - więcej samców -gatunek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
m. auratus...?

Ryba raczej wredna, ale popularna - duzo ludzi ma i to czesto w niewielkich zbiornikach. Z moich doswiadczen to auratus jest raczej dobrym dyrektorem akwarium. BIje wszystkich rowno - nie jest zawziety i nie wykancza po kolei - raczej fair play...

:lol: najlepszy opis auratusa jaki w życiu czytałem :lol:

Opublikowano

auratus... do rozważenia ale w mojej opinii kolorystycznie nie może dorównać chipokae.

zastanawiam się co sądzicie o propozycji Lenka, afra z msobo, nie koniecznie w tych odmianach barwnych...

no i wypowiedzcie się w sprawie w/w przeze mnie gatunków...

Opublikowano

Witaj Makok - gratuluję siły perswazji przy wywalczaniu sobie akwa.

Co do obsady to ja też niedawno stałem przed tym dylematem. Akwa takie samo jak Ty, od tygodnia mam w nim M. johanni a do tego Socolofi (samce i samice podobne kolorystycznie) oraz mpangi. Pomyśl, więc może nad Johanni plus Socolofi - dwa silne i podobnie agresywne gatunki, a do tego pod względem żywieniowym się zgadzające. U mnie rybki są małe jeszcze 4-5 cm ale Socolofi prezentują się chyba najokazalej. Myślę, że to dobry partner dla Johanni, gdyż Socolofi to niezłe zadziory, nie wiem czy nawet nie większe od Johanni. U mnie w każdym bądź razie obecnie dominują.

Pozdrawiam i powodzenia

Opublikowano

Witaj romekjagoda, to nie tyle siła perswazji, co raczej przypadek... od miesiąca siedziałem na forach i oglądałem galerie i raz zostawiłem otwartą tą stronę:

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi?&op=showcase&category=0&vol=3&id=2

i od tego się zaczęło - jak przeglądnęła wszystkie zdjęcia z tych konkursów, to zapytała: to jakie ty właściwie chcesz mieć akwarium?

dwa dwi później podczas żony wyjazdu na szkolenie "pojawiło się" u nas 25-litrowe akwarium z paroma roślinkami i jak przyjechała wieczorem, to stwierdziła, że widziała w necie ładniejsze małe akwa roślinne i że do roślin to potrzeba kobiecej ręki i żebym ja sobie lepiej założył to co chce, a ona się zaopiekuje i urządzi małe roślinne :twisted:

od tego czasu siedzi na forum holenderskie.pl i pewnie przeczytała już całe :lol::lol::lol:

więc poszedłem i zamówiłem zbiornik dla siebie :P

a wracając do tematu, to dzisiaj przyszło mi do głowy żeby spróbować w tym zbiorniku potrzymać 20 saulosi coral - w tym np 7 samców i resztę samic... bez kombinowania i ustawiania... jestem ciekaw opinii... (wiem że pisałem że są tendencyjne, ale odwieczny problem z wyborem ;-)

co do Twojej propozycji to poczytam o tej konfiguracji to odpowiem - teraz odpisałem "na świeżo", bez przygotowania - nawet jeszcze nie wiem jak wyglądają :oops:

Opublikowano

romekjagoda, jak na razie interesująca koncepcja johanii ze scolofi...

wydaję mi się, że przy niej zostanę - z moimi kilkunastoma saulosi odpuściłem, bo jednak zawsze mogą się nie wybarwić wszystkie i będę potem zawiedziony lub będę zmianiał obsadę...

słuchajcie jak już odpuściłem kilku samców i będzie:

1. Melanochromis johanii (1) + (4) --> (start: 10 młodych z przewagą samic)

2. Pseudotropheus socolofi (1) + (3)-4 --> (start: 10 młodych z przewagą samic)

to może dorzucę trzeci?

(1) + 3-(4) --> (start 10) np.:

a) Cynotilapia afra 'Red Top Likoma' <-- nie wiem o niej nic, bo mi się nigdzie opis nie ładuje - jak z dietą w połączeniu z powyższymi??? help

ALBO

B) Pseudotropheus msobo <-- ze wskazaniem na niego

w konfiguracjach ze wskazaniem na liczby w nawiasach - co o tym sądzicie?

Opublikowano

słuchajcie

dwa głosy poparcia od doswiadczonych akwarystów co do "trzeciego" w mojej obsadzie i kończe wątek... :twisted: z wybraną obsadą... 8)

(z tych dwóch gat zaproponowanych - poprzedni post)

BTW do moderatorów - dlaczego pod nazwą pseudotropheus ... podstawiają się automatycznie linki?? ja ich nie wstawiałem? ktoś może to wyjaśnić? tak z ciekawości...

Opublikowano

msobo johanii są bardzo podobne kolorystycznie więc dodawać trzeci gatunek który wygląda podobnie jak pierwszy to imho bez sensu - wiec bym zostawił socolofi + jojanii lub msobo + ten trzeci to afra jak już musisz mieć trzy choć w 240 l ... się zobaczy jak się ułoży ... bo afra jest dosc bojowa a reszta tez w kasze sobie nie da dmuchać.

Z tej obsady to afra wydaje się najbardziej agresywna [ale dokładnie to tego nie przewidzisz] ale reszta gatunków jest na tyle silna że powinny dac sobie radę, co do afry to lubi ciut bardziej "miesną" dietę niż pozostałe ale można ich wymagania pokarmowe pogodzic w jednym akwa bez wiekszego problemu.

Co do lionków to taka nowośc i sie podstawiaja automatycznie u wszystkich - jak się eksperyment sprawdzi to będzie rozwijany - chodzi o to że jak ktoś nowy wchodzi na forym i napisze on lub ktoś mu doradzający o jakiejs rybie to w tekście dostaje automatycznie link do albumu z foto oraz do opisu ryby jesli taki w serwisie bedzie - bo czesto gęsto ktoś zadaje pytania o wygląd ryby lub jej opis a nie zada sobie trudu aby sprawdzic pod tym katem inne działy serwisu - więc to taka pomoc dla leniwych.

Opublikowano

Możesz dołożyć trzeci gatunek i choć teoretycznie lepiej by było aby był to msobo ( zbieżnośc diety ) to jednak kolorystyka johanów z msobo trochę sie pokrywa. Osobiście dodałbym wiec jakieś pasiaki najlepiej wszystkożerne np elongatusy mphanga lub l. sp mbamba. Afry sa planktonożerne i to pewien minus choć nie wykluczałbym powodzenia Twojej hodowli przy kompromisowej diecie wszystkożerców i mięsożercy. Wybór wiec nalezy do Ciebie ;).

Link kieruje cię do albumu cobyś mógł się napatrzyć ;). Nasz Sys coś majstruje w tym temacie ;).

Opublikowano

wywolany do tablicy juz sie tlumacze - istotnie automatyczne linki to z jednej strony imho dobry sposob promocji Albumu KM a z drugiej - ulatwienie wyszukania fotografii (oraz opisow) dla tych wszystkich, ktorym "zalozyli" bana na google i wszelkie inne wyszukiwarki