Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym troszkę zmienić oświetlenie w moim Malawi 200L

Obecnie:

30W tył - ciepły biały

30W przód - Marine Blue

Z obecnego "koloru" oświetlenia nie jestem zadowolony, stąd chciałbym zamienić ich kolejność oraz tą białą wymienić na zimniejszą barwę. Może ktoś ma jakiś pomysł na świetlówkę? Docelowo chciałbym, aby wpadało w lekko niebieski. Dobrze by było jakby trawa akwarystyczna ładnie rosła, bo póki co stoi w miejscu.

Jest jakiś na to sposób?

Pozdrawiam :)

Gość pemergency
Opublikowano

do rozrosu roślin potrzebne jest światełko o czerwonym spektrum. Na Twoim miejscu zostawiłbym jak jest i dołożył jakąś czerwieńszą świetlówkę ;)

Opublikowano

Mam tylko dwa miejsca i nie chce już raczej rozbudowywać.;-) jako wizualny efekt chciałbym żeby tak był zimny kolor, lekko ciemny właśnie Ale to nie wiem jak roślinki bo obecnie ciężko im idzie. Może zimny biały albo coś pod gro lux?

Opublikowano
Mam tylko dwa miejsca i nie chce już raczej rozbudowywać.;-) jako wizualny efekt chciałbym żeby tak był zimny kolor, lekko ciemny właśnie Ale to nie wiem jak roślinki bo obecnie ciężko im idzie. Może zimny biały albo coś pod gro lux?

Dobrze ci Karol radzi ale twoje wymagania są sprzeczne i IMHO nie do zrealizowania.

Uzasadnienie tezy.

Masz tylko dwie rury i nie chcesz rozbudowywać!! gdzie już jedna to Marine Blue a druga ciepła biała a chcesz jeszcze bardziej niebieskie i do tego by rośliny rosły potrzebny czerwony kolor.

Wybacz ale to nie do wykonania - z czegoś musisz odpuścić.

Ja bym sugerował jednak rozbudowę ale już w LEDy.:D

Uzyskasz to czego oczekujesz a przy okazji dostaniesz niebieskie nocne i regulację jasności czego obecnie nie masz.

Gość pemergency
Opublikowano

Jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy to zostawienie marine i dodanie do niej świetlówki powerglo.

Czyli zestawienie marineglo + powerglo, da Ci taki efekt

dscn35_8a4887951f.jpg

Opublikowano

Nie nie, nie chce bardziej niebieskiego. Chodzi mi o to, że przez tą ciepłą w ogóle nie widać niebieskiego. Dlatego myślę nad grolux albo zimnym. A mógłbym Led w sumie potem dorzuć jakoś osobno;-) ale to później później. Najpierw muszę wybrać tą jedną.

Gość pemergency
Opublikowano

Daj zdjęcie swojego zbiornika, najbardziej wiarygodne temu co widzisz, bez tego nie da Ci się pomóc.

Opublikowano

Mam, ale w fatalnej jakości. Popracuje nad lepszym, ale może coś z tego da się zrobić. Bałagan jest, bo przebudowa;)

http://zapodaj.net/6832f67a7da82.jpg.html

Generalnie barwa całego akwarium jest żółtawa.

Myślę nad tymi dwiema, trzema świetlówkami. Co sądzicie?

Marine Blue 30W +

Narva Świetlówka LT 30W T8 895mm Oceanic Star (4573468548) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/45/73/46/85/4573468548@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@45/73/46/85@@AMEPARAM@@4573468548

ATTI -świetlówka T8 30W-90cm GROLUX firmy SYLVANIA (4557144622) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/45/57/14/46/4557144622@@AMEPARAM@@05@@AMEPARAM@@45/57/14/46@@AMEPARAM@@4557144622

Świetlówka Sylvania Aquastar T8 30W 90cm PROMOCJA (4542900750) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img16.allegroimg.pl/photos/400x300/45/42/90/07/4542900750@@AMEPARAM@@16@@AMEPARAM@@45/42/90/07@@AMEPARAM@@4542900750

Świetlówka NARVA Aqua STAR 30W / 90cm #027 (4588565620) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/45/88/56/56/4588565620@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@45/88/56/56@@AMEPARAM@@4588565620

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.