Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum oraz zielony w temacie Malawi, ale korzystając z faktu ze zlikwidowałem mój zieleniak rozglądałem się za jakimś ciekawym biotopem do wyboru miałem Malawi i BW ale dość już miałem zabawy w zmiękczanie wody ( w moim kranie płynie woda PH 7,5 Gh 25) postanowiłem spróbować z rybami z jeziora Malawi. Więc prosiłbym o fachową poradę jakie ryby i w jakiej ilości wybrać, o to lista gatunków które są dostępne u hodowcy w okolicy ryby młode mają około 1-3 cm;

Aulonocara fire

Pseudotropheus Saulosi

Saulosi Coral

Labidochromis caeruleus

A teraz opis zbiornika

szkło 100x40x30

Grzałka 100 w aquael

Filtr minikani 120 oraz w pogotowiu pat mini

oświetlenie będą jakieś 2 diody

czy temperatura 22 stopnie będzie odpowiednia dla tych ryb. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

daj 25-27 stopni to optymalna temperatura dla ryb. Moim zdaniem zostaw Saulosi Coral z Yellow, możesz do tego dodać mały harem maingano i będzie w porządku, moje jest niewiele większe bo 200l i mam podobnie:-)Grzałka daj 200W, filtr polecam kubełek HW 303B do tego mechanik Aquael 1500 i cyrkulator jvp 102 do lepszej cyrkulacji wody w akwa. Co do oświetlenia polecam moduły led światło białe i niebieskie, tanie i oszczędne a w Malawi wystarczające:-)

Opublikowano

Oki już nie krzycz :) 2+6. Jeśli chodzi o filtrację to można troszkę mniejszą dać. HW 302 kubełek, mechaniak cyrkulator 1000 l/h. Temperatura 26st.

Opublikowano

ok to rozumiem że mój minikani musi odejść :P a i grzałkę Jagera trzeba kupić :P co do wielkości akwarium takie samo dno mają 160 i 200l litrów co prawda akwarium było w zamyśle projektowane dla labiryntowców ale ile można wodę przez torf przelewać :P a i dziewczyna krzywo patrzy jak się z spaceru z gałęziami wraca:p

Opublikowano

grzałkę polecam Hydor Theo 150 W, krótka, łatwo schować, a i dobrej jakości i z dobrych komponentów, a najważniejsze to i tańsza niż jager.