Skocz do zawartości

Hydroponika mało wydajna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku miesięcy posiadam dwie hydroponiki w swoich akwariach. Jedna jest przy Pyszczakach a druga przy rybach Centralnej Ameryki.

Problem polega na tym że nie zadowala mnie jej wydajność pod względem NO3. Utrzymuje się na poziomie 30-40 praktycznie cały czas. Rośliny rosną jako tako.

Napędza to w jednej kubeł hw 302 a w drugiej Aquael Circulator 1000. Oświetlenie nad hydroponiką jakieś 40 cm to do każdej po jednej rurze T5 Sylvania Grolux 39w + światło dzienne

post-14668-14695718291151_thumb.jpg

post-14668-14695718297111_thumb.jpg

post-14668-14695718300251_thumb.jpg

Opublikowano

No niestety link nie działa. Mam te kwiaty które wymieniłeś. Tak jak mówię, rośliny jako tako rosną widać przyrosty a NO3 cały czas wysokie

Opublikowano

Przyczyną słabego wzrostu może być zbyt wysoki poziom wody w donicy.Odszukaj sobie mój artikl na temat hydroponiki, tam wszystko opisałem dokładnie :) Nawet był post na forum z aktualizacją wyglądu kwiatów :)

Opublikowano

Poziom wody właśnie jest wysoki i zastanawiam się czy nie zmienić tego.... Korzenie są w całości zamoczone ale nie widzę by gniły rośliny.

Opublikowano

Czyli ile mniej więcej powinien wynosić ? Na jakiej wysokości wywiercić splyw ? Teraz poziom wody mam jakies 10 cm

Opublikowano

2 cm poziom w zupelnosci wystarczy,mozesz tez to zraszac,tz daj rure przez cala hydroponike,przedluzke tej z pompy i ponacinaj ja tak zeby woda wylatywala na calej jej dlugosci wtedy nawet 1cm.