Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mój problem polega na agresji dotychczasowej obsady, wobec nowo wpuszczanych do zbiornika ryb. Chciałem zapytać na ile są to normalne zachowania?

Swego czasu zakupiłem rzekomo samicę red red (podobno kiedyś inkubowała ikrę). Posiadam układ 2+1, dążę do normalności czyli przewagi samic. Niestety po wpuszczeniu ryba była nie tylko przeganiana, lecz wręcz bita przez dwa samce red red. Skończyło się to dla niej tragicznie w około dobę od wpuszczenia do zbiornika. Dodam, że nie była to młoda i mała rybka.

Ostatnio od znajomego dostałem samiczkę saulosi. Sytuacja podobna, jak wyżej. Zero akceptacji przez całą obsadę. Ryba przeganiana i gryziona zarówno przez samce i samice swojego gatunku, jak i redy. Odłowiłem w ostatniej chwili, bo stałoby się to samo co z poprzedniczką.

Z czego wynika taka agresja wobec samic? Rozumiałbym wobec samców, zbiornik nie jest wielki, terytorializm itp. Czy dotychczasowa obsada każdą nową rybę traktować będzie jak intruza i dążyć do eliminacji? Tym samym nie będę miał możliwości uzupełnienia obsady pojedynczo wpuszczanymi rybami?

Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie, bardzo proszę o wypowiedzenie się.

Przypomnę tylko: zbiornik standard 240l, obsada pseudotropheus saulosi 3+5 (ryby ok. roczne), metriaclima estherae red red 2+1 (dorosłe sztuki).

Opublikowano

Witaj , z tym biotopem tak już jest że trudno będzie wprowadzić do istniejącej obsady innych lokatorów tym bardziej że jest to niezbyt duży zbiornik. Obsadę najlepiej kompletować z osobników młodych. Druga sprawa to Metriaclima nie wiem co spowodowało że nabyłeś ten gatunek do takiego zbiornika, istnieją gatunki spokojniejsze. Jeżeli masz dorosłą red red to obawiam się że każde wprowadzenie innych ryb zakończy się niepowodzeniem. Istnieją sposoby na wprowadzenie innych ryb np.: zmienia się całkowicie ułożenie kamieni w akwarium pozwoli to na ponowne ustalanie rewirów. Innym sposobem jest zawieszanie rurek pcv tuż pod powierzchnią wody ryby nadmiernie ganiane znajdą tam schronienie, można też zastosować duży kotnik i umieścić w nim nowe ryby tej metody nie stosowałem ale prawdopodobnie ryby przyzwyczajają się do siebie, podobny sposób to przedzielenie zbiornika szybą. Nowo zakupione ryby wpuszczamy wieczorem kiedy jest w zbiorniku ciemno. Musisz spróbować , nie ukrywam że w twoim przypadku nie będzie łatwo.

powodzenia

Opublikowano

Dzięki za odp. Co do red red, to znajomy likwidował całkowicie malawi i przygarnąłem, bo marny byłby ich los. Wiedziałem jakie są, ale chciałem spróbować. I chyba skończy się na tym, że je oddam, bo na większy zbiornik chwilowo nie ma widoków.