Pumba Opublikowano 31 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Tak się zastanawiam czy nie zrezygnować całkowicie z grzałek w moich akwariach. W 4 akwariach w których już nie mam grzałek od 2 miesięcy temperatura wynosi od 24 do 26 stopni. Wiem że to okres letni i woda będzie cieplejsza ale gdyby temperatura utrzymywała się na poziomie 23-25 stopni nie będzie zagrażała pyszczakom ? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat
brazylia Opublikowano 31 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 23-25 w zupelnosci wystarczy.Jezeli masz taka temperature to ryby spokojnie daja rade.
Pumba Opublikowano 1 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 1 Września 2014 To będziemy testować Odłączyłem grzałkę i po 24 godzinach z 26 stopni spadła do 25.8 C
Gość pemergency Opublikowano 1 Września 2014 #4 Opublikowano 1 Września 2014 Od siebie dodam, że niższa temperatura sprzyja zmniejszeniu agresji naszych podopiecznych
Damian780425 Opublikowano 1 Września 2014 #5 Opublikowano 1 Września 2014 A ja zauważyłem , że jak jest 22º to robią się leniwe i trzymają się dna . Czyli to wartość graniczna.
Gość pemergency Opublikowano 1 Września 2014 #6 Opublikowano 1 Września 2014 22 to już trochę mało to jak nazwałeś "lenistwo" to nic innego jak spowolnienie metabolizmu i funkcji życiowych
deccorativo Opublikowano 1 Września 2014 #7 Opublikowano 1 Września 2014 Od siebie dodam, że niższa temperatura sprzyja zmniejszeniu agresji naszych podopiecznych rozwijając myśl kolegi dodam że u naszych ryby jako zwierząt zmiennocieplnych przy niższej temperaturze nie tylko spada agresja ale spowalnia cały metabolizm więc mniej jedzą, wolniej pływają i wszystko u nich spowalnia nawet tętno. Przechodziłem awarię grzałki i temperatura w zbiorniku spadła do 19C - wszystkie nie jadły i nie pływały, pochowane po kryjówkach trwały w bezruchu ale przeżyły. Tak przy 22 C wszystko powróciło do normy - agresja także. Ja bym tych grzałek nie wyłączał tylko przestawił na 22 C bo jak ci ktoś zapomni okna zamknąć wietrząc pokój to może być jak u mnie. To nic nie kosztuje i jak masz wyższą temperaturę w pomieszczeniu jak 22C ( coś tam zawsze w baniaku dogrzewa wodę - światło, pompy) to grzałki się nie włączą. 1
Rekomendowane odpowiedzi