Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mój nowy zbiornik 600 litrów odbieram około 8/9.09 i czas już zacząć myśleć o filtracji,

postawiłem na narurowca na pompie AGRUNDFOS ALPHA 2 25-60,

czytając posty na forum większość z Was przed pompa ma 2 korpusy mechaniczne, i większość uważa ze po zabrudzeniu wkładów w korpusach efektywność pompy znacząco spada, moje pytanie jest następujące:

czy 3 korpusy znacząco wydłuża czas pomiędzy wymianą wkładów czy jest to po prostu przerost formy nad treścią i 2 korpusy są optymalnym (dobrym) rozwiązaniem ???

Gość pemergency
Opublikowano

Przy jednym korpusie wymiana raz w tygodniu, przy dwóch korpusach wymiana... raz w tygodniu, czasami dociągnie na drugi tydzień, zależy jak karmie. Idąc tym tropem 3 korpusy to 2-3 tygodnie, ale i tak wymieniasz 3 sznurki jednocześnie, więc w sumie na jedno wychodzi :)

Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby postawić korpus z gąbką 30ppi przed pompą jako wstępna filtracja i czyścić ja co tydzień, a za pompą dwa korpusy z sznurkami, to znacząco wydłuży wymianę sznurków na nowe...

Opublikowano

W związku z tą gąbką przed pompą, powstaje małe pytanie. Ile wody tak gąbka jest w stanie przepuścić na godzinę ?. Bo jeżeli pompa jest w stanie przepompować około 3000l, a gąbka nie to w ten sposób zagłuszymy przepływ. Stąd te korpusy mechaniczne połączone równolegle przed pompą ( między innymi oczywiście).

Gość pemergency
Opublikowano

rebelde przepływ przez jeden sznurek 100 mikronów to jakieś 1700l/h, zakładając, że masz wodę do korpusów doprowadzoną co najmniej rurkami 3/4, przy czym ponoć przelot w większości korpusów na rynku to i tak 1/2. Zakładając również, że pompa jest w stanie pchnąć 3000l/h to dwa korpusy połączone równolegle wydają się optymalnym rozwiązaniem i trzeci nie wiele tutaj zmieni, jeśli mówimy o samym zwiększeniu przepływu. Może jednakże wpłynąć pozytywnie na wydłużenie czasu podmian wkładów sznurkowych.

Ps.

Stasiu zawsze można dać dwa korpusy z gąbkami przed pompą :D

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

narurowca miało nie być ale jednak będzie :)

szafka przed zalaniem baniaka wyglądała na dużą i przytłaczającą ale po zalaniu zrobiła się malutka i nie widoczna, i żonka stwierdziła ze może zostać i nawet się jej podoba

planuje zrobić narurowca z dwoma sznurkami przed pompą i mysle o jakimś korpusie za pompą na purigen ale nie chciałbym przez purigen osłabić wylotu wody,

czy korpus za pompą z bajpasem osłabi wylot wody ??? chciałbym użyć wylotu jako falownika aby zamiatał mi przód zbiornika

Opublikowano

NIe nie osłabi wylotu ponieważ zaworami wyregulujesz odpowiedni przepływ przez purigen czy inne mediu, a naddatek pójdzie baypassem.