Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli dobrze rozumiem to chciałbyś łączyć te ryby z saulosi coral.

z saulosi coral i harą

Jednak kompromis choć ta akurat nie zgniły to nadal kompromis dlaytego pod względem diety najlepiej pasują wszystkożerne Pseudotropheus livingstonii, sp. daktari i sprengerae, gorzej mięsożerne sp. perlmutt i caeruleus.

zatem pozostaje wybór z tej trójki:

Pseudotropheus livingstonii

lub Pseudotropheus spec. 'daktari'

lub Iodotropheus sprengerae

Skłaniam się bardziej ku daktari - ale nie widziałem ich nigdy na żywo a i na you tubie nie widzę wiele ładnych ujęć.

Opublikowano

W sumie wybór pozostaje pełny bo i tak już będziesz musiał kompromisować ryby, masz wszak mięsożerną Hara z peryfitonozernym saulosi, choć w coralu nie wiadomo co się jeszcze znalazło stawiam, ze membe deep ale nie wykluczam, że jeszcze bardziej elastyczny pod względem diety msobo magunga.

Co do daktari ... samce bajka a samice ładne inaczej ;) fotki stare wiec i jakość umiarkowana ale samiec wygląda tak:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=6846

lub tak w zależności od światła

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=11333

samica foty denne ale kolor oddają

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=6676

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=9521

Opublikowano
masz wszak mięsożerną Hara

może coś pomyliłem ale wydaje mi się, że czytałem gdzieś o tym, że hara to nie do końca mięsożerca???

Czy saulosi coral dadzą radę żywieniowo z harą i perlmuttem? Czy stosunek 50/50 pokarmów będzie w takim przypadku odpowiedni.

Upieram się przy harze ponieważ bardzo mi się podoba, ale ważniejsze jest oczywiście to aby tak dobrać gatunki aby pod względem żywieniowym było ok.

Opublikowano

Dobrze czytałes :-D. Sprawa z cynotilapia jest jednak troszkę złożona i określenie tej ryby jako miesozernej jest sporym uproszczeniem a te wynika ze złożoności problematyki . Każdy przedstawiciel mbuna jest w pewnym sensie wszystkozerca Nawet te wybierające organizmy żywe z peryfitonu . Chwytając larwe pobierają często glony. Trawią je bo mają odpowiednią długość jelit. Dlatego możliwy jest kompromis pomiędzy rybami peryfitonozernymi gdzie udział składników zwierzęcych jest mały z takimi rybami jak perllmut gdzie udział części roślinnej jest nikły. Dla bezpieczeństwa idziemy w kierunku karm bardziej roślinnych bo nadmiar mięska zabija a roślin co najwyżej upośledza. To temat na artykuł więc się skupie na cynotilapia. Otóż do niedawna zarówno afry jak i wyodrębnione z n ich hara były uznawane za planktonozerne. Z czasem dodano że samce jedzą w czasie gdy są terytorialne peryfiton . Dlatego uznano w wielu źródłach że są wszystkozerne. Na koniec Konings dodał że ten plankton to często fitoplankton więc cynotilapia zaczęła być w dużej mierze utożsamiana z rybą co najmniej wszystkozer ną. Czy slusznie ? Raczej tak. Jednak pozostaje wiele pytań . Czy fitoplankton to stała karma ... tylko poco ryby migruja pionowo w toni wszak fitoplankton nie migruje a zooplankton i owszem. No i dlaczego skoro peryfiton jest ok to nie żerują na nim stale ... czy determinuje to brak peryfitonu czy też samiec wraca do planktonu bo peryfiton to jednak zło konieczne. Dlatego mając doświadczenia z pielęgnacyją tego rodzaju na przewadze karm mięsnych. wiem że to jest ok więc to polecam. Nie mam bowiem pewności czy dieta optymalna dla peryfitonozercow tj 20 czy 30 % mięska będzie ok dla cynotilapia. Żeby nie pisać tyle upraszczam ;-) bo i tak polecam kompromis na poziomie 50 czy 60% na rzecz karm zwierzęcych. Podobnie jak przy łączeniu saulosi z perllmut .

• Dziękuję 2
Opublikowano

Bardzo dziękuję - skupiam się zatem na obsadzie:

Pseudotropheus saulosi coral

Cynotilapia hara

Labidochromis perlmutt

i zabieram się za czytanie na tematy żywienia.

Tak na marginesie - zbiornik dojrzewa - dzisiaj będą testy to zamieszczę wyniki i poproszę o kontrolę i pomoc w wyciąganiu wniosków :D .

Swoją drogą im człowiek starszy tym bardziej cierpliwy - kiedyś pewnie bym nie wytrzymał czekać tak długo :D .

Opublikowano

Przepraszam, że pisze post pod postem ale robię to rozmyślnie.

Otrzymałem walizeczkę JBL - robię testy.

Podpowiedzcie proszę na którą skalę mam patrzeć przy teście NO3 - są tam dwie jedna nad drugą. Albo jestem ślepy - albo tego nie rozumiem!!!