Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jak dla mnie piękne ale prąd wody za wielki ,wogóle nie rozumiem tego trędu przecież jezioro to nie strumyk górski i jak pysie mają zaprezentować naturalne zachowania kiedy cały czas muszą walczyć z nurtem .

Opublikowano
Wszystko jak dla mnie piękne ale prąd wody za wielki ,wogóle nie rozumiem tego trędu przecież jezioro to nie strumyk górski i jak pysie mają zaprezentować naturalne zachowania kiedy cały czas muszą walczyć z nurtem .

Chyba nawet nie wiesz jakie potrafią być prądy wodne w tak wielkim jeziorze ( jak małe morze) i jak silnymi rybami są cichlids.

Opublikowano

Wydaje mi się że morski prąd pcha całą mase wody i przez to nacisk jest rozłożony , to tak jak nad morzem z falą sobie zawsze jakoś poradzisz ,ale spróbuj stanąć na wprost strażackiej sikawki i zobaczysz jaki jesteś mocny .

Opublikowano

Zgadza się tylko taki prąd jest przy samym wylocie i w niedalekiej odległości dalej woda jest poruszana całą masą w akwarium , dzięki czemu mamy czyste dno w akwarium.

Opublikowano
Wydaje mi się że morski prąd pcha całą mase wody i przez to nacisk jest rozłożony , to tak jak nad morzem z falą sobie zawsze jakoś poradzisz ,ale spróbuj stanąć na wprost strażackiej sikawki i zobaczysz jaki jesteś mocny .

Pozostaw sikawki i prądy morskie a rozważ taki przypadek w jeziorze Malawi.

Leżą trzy ogromne głazy a między nimi niewielkie szczeliny i na tą powierzchnię głazów tak z 50m2 napiera woda tak powoli - to jaki będzie prąd wody w tych szczelinach między głazami.

Ryby właśnie tam w tych szczelinach szukają bezpiecznych kryjówek i jak pisał stan to ich żywioł żyły tak od milionów lat. Tobie się wydaje że one w akwarium walczą z rwącą wodą.

Jak trochę chwycisz Malawi to sam zobaczysz że one specjalnie w te prądy wpływają i nie zawsze szukają spokojnej wody.

Dobre akwarium to takie gdzie oba te stany występują. W jeziorze mają ogromną przestrzeń , w akwarium tylko przez nurt wody i pokonywanie go mogą się wypływać.

Opublikowano

Heh , szukałem tego tekstu bo na nim właśnie opierałem swoje dywagacje na temat prądów wodnych w jeziorze ;-) ! Dzięki Piotrze.

Opublikowano

Irek ty znowu swoje ,jak zaczne chodować pstrągi to nastawiam cyrkulatorów teraz myślę że dwa filtry w zupełności wystarczą .

• Dziękuję 1