Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się poradzić ,wiem żeby zamówić ryby młode ale wole uniknąć kombinowania z oddawaniem ryb i chcę zamówić dokładnie tyle i tyle samców i samic .I moje pytanie czy jak bym wziął rybki 4-5 cm idzie to określić ,czy trrzeba brać 6-8 cm .Moje plany to Copadichromis Trewasase 3+4

Aulonocara spec red rubin 2+3 AulonocaraStuartgranti usisya 2+3 Akwarium 450 l ,co sądzicie o tej obsadzie .

Opublikowano

Przy rybach wielkosc 4-5 nikt Ci nie zagwarantuje plci. Przy 6-8 tez jest jeszcze czasami problem.

Aulonocary red rubin i "usysia" razem bym nie dawal. Pochodza z tej samej grupy (stuartgranti) i istnieje duze prawdopodobienstwo ze beda sie krzyzowac.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie masz się co obawiać, zawsze się znajdzie chętny na ryby które nie zostaną w twojej docelowej obsadzie ;) Jeśli chodzi o ryby 4-5cm to ciężko ocenić "co z nich wyrośnie" :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tymi Aulonocarami jakoś to przeoczyłem ,Edd właśnie chcę uniknąć tego zamieszania , jak trzymałem mbuna to brałem po 10 sztuk połowa się pozabijała i po kłopocie .Teraz tyle już wydałem i nie chciałbym poświęcić następne 5 stów na same samce lub samice

Opublikowano
Z tymi Aulonocarami jakoś to przeoczyłem ,Edd właśnie chcę uniknąć tego zamieszania , jak trzymałem mbuna to brałem po 10 sztuk połowa się pozabijała i po kłopocie .Teraz tyle już wydałem i nie chciałbym poświęcić następne 5 stów na same samce lub samice

Jeżeli nie będziesz chciał mieć narybku i nie będziesz odławiał inkubującej samicy to mogą się krzyżować. Cały narybek zostanie i tak bardzo szybko skonsumowany przez wybraną przez Ciebię obsadę.

Osobiście uważam, że bardzo fajną obsadę wybrałeś dla swojego baniaka. Jeżeli chcesz docelowo (bez redukcji) to musisz celować w ryby powyżej 7-8 cm. Wtedy masz już na 99% pewność czy to samiec czy samica.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zamiast red rubina możesz dać Aulonocara jacobfreibergi 'Eureka' IMHO ładniejsza a już z innej grupy i nie powinno dochodzić do mezaliansów ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ewentualnie pomyśl nad Aulonocara jacobfreibergi Otter Point

4613957878_045baa188a_z.jpg

Jeżeli dasz inną Auloncara to nikt Ci nie zagwarantuje, że nie będą się krzyżować.

Osobiście uważam że warto spróbować z dwoma aulonami.

• Dziękuję 1