Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dokładnie jak piszesz - pompa załącza sie jak osiagnięty zostanie odpowiednio wysoki poziom a wyłaczy sie samoczynnie jak wypompuje odpowiednio)

ta "gruszka" która sobie tam dynda na krótkim przewodzie to pywak ze stykami wśrodku i jak jest ustawiony pionowo (przy wysokim stanie wody) to załącza pompę a jak woda opadnie i pływak sie poloży to wyłacza pompę .

Zapewniam że działa to niezawodnie i bezawaryjnie - nic prostszego/tańszego chyba sie nie wymyśli

A co do temperatury i grzania tej piwnicy :

obawiam sie że jest odwrotnie niż sądzisz - chyba bardziej sie jednak opłaca grzać wodę tymbardziej ze być może będziesz potrzebował różną temperaturę w różnych akwariach .

Nie wiem jak tam bilans energetyczny ale ile razy zimą do niego zachodziłem to w krótkich spodenkach latał między tymi akwariami i jak sam mówi zimą zawsze o kilka stopni temperatura jedna spada .

Te akwaria robią za kaloryfery i na mój rozum nic nie szkodzi ze powietrze będzie miało kilka stopni mniej niż woda w akwarium

Opublikowano

ok. jesteśmy blisko :)

może kwestia oświetlenia sprawia, że w tych akwariach jest ciepło bez grzałek?

grzanie do 23 st by mnie urządzało jako temp minimalna potrzebna, a gdzie jest konieczność dac więcej, to grzała. :)

druga rzecz, czy tej pompie można ustawić np. wysokość max tylko 50cm a wyłączenie nie jak opadnie pływak, a np. 20cm?

Opublikowano
druga rzecz, czy tej pompie można ustawić np. wysokość max tylko 50cm a wyłączenie nie jak opadnie pływak, a np. 20cm?

Tak się nie da ( nie dokładając kolejnych urządzeń). W pływaku jest metalowa kulka, która w pozycji "nie poziomej" pływaka, rozłącza obwód i wyłącza pompę. To bardzo proste ale i skuteczne urządzenie ;)

Opublikowano

można

należy skrócić pływak np przez przywiazanie w połowie przewodu zasilającego pływak

Ja to zrobiłem za pomocą kilkunastocentymetrowego drutu z jednej strony mocując do podstawy pompy a drugie mniej wiecej w połowie przewodu .

Ale na tym kończy sie "regulacja"

Jeżeli potrzebujesz dokłądniejszej regulacji odetnij pływak a przewody podłącz do zewnetrznego czujnika lub wykorzystaj no hydrostat od pralki