Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie Pytanie,

Miałem w planie zmianę akwarium, teraz muszę zmienić akwarium bo stare przecieka!! Woda kapie z rogu szkła, miejsce klejenia. Wodę spóściłem, rybki przeniosłem do wanny, pływają oczywiście w wodzie z akwa, mam pytanie jak długo mogą żyć w takich warunkach?? I co teraz ze szkłem kleić, wywalać, sprzedawać z wadą ??

Opublikowano

Właściwie zrobić możesz wszystko co chcesz :) Która opcję wybierzesz będzie dobrze. Jeśli akwa masz nie zniszczone to można skleić ponownie. Jak zrobisz to sam to nic nie wydasz, jeśli zlecisz komuś dochodzą koszty robocizny.

Jeśli do wanny podłączyłeś biolog to myślę, że rybom bez różnicy w czym pływają, pozostaje kwestia oświetlenia, żeby nie zapalać tylko wchodząc do pomieszczenia bo będzie to ryby stresować.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wszystko podłączone, oświetlenie w łazience, zapalam tylko małe, żeby zawału nie dostały :)

Decyzja padła na próbę sprzedania obecnego szkła w taki mstanie jakim jest, na terarium albo niech ktoś sam se klei, ja buduje nowe MALAWI :D

-- dołączony post:

Wszystko podłączone, oświetlenie w łazience, zapalam tylko małe, żeby zawału nie dostały :)

Decyzja padła na próbę sprzedania obecnego szkła w taki stanie jakim jest, na terrarium albo niech ktoś sam sobie klei, ja buduje nowe MALAWI :D

Opublikowano

Oczywiście będzie większe, 160x50x 50 albo 60h, zależne od ceny w poniedziałek zamawiam u szklarza, 10mm szkło, dwie spinki, zastanawiam się czy nie zainwestować i przednią szybę dać Opti White. Będzie to około 480L, nie wiem co z filtracją, nie wiem za bardzo z czego pokrywę wykonać. Wiem tylko póki co, że szklarz wspominał o tym że akwarium świeżo klejone musi stać najmniej 14 dni puste aby klej związał.

Opublikowano

Zagadaj do naszego partnera klubowego, Przemka Wieczorka http://akwarium.szczecin.pl . Robi starannie akwaria, wiele osób z forum ma jego akwaria i wszyscy są zadowoleni. Dodatkowo jako klubowicz będziesz miał rabat. Nie przejmuj się tym, że jest ze Szczecina bo dostarcza akwaria wszędzie. Na akwarium patrzymy lata, więc warto mieć akwarium idealne :)

Wydaje mi się, że w akwarium z pokrywą i klejone czarnym silikonem optiwhite nie wiele daje. Patrzyłem w zoologu na dwa akwaria, jedno z opti i drugie normalne. Różnicy nie zauważyłem :)

Opublikowano

Szkło zamówione, jednak wybrałem opcje lokalnego szklarza, wymiar 160x50x60, przednia szyba optiwhite. Minusem jest czas, od sklejenia podstawy akwarium musi minąć około 3 tygodni zanim można wlewać wodę, tak mówił mi pan szklarz. Czas zrobić coś ze starym szkłem, i zacząć działać, bo rybki w wannie długo nie pociągną.