Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj faktycznie zle napisałem, kupiłem seachem stability, a testy są robione z wody z baniaka przed podmiana, tym testa możesz zaufać bo robiłem je dwu krotnie bo sam nie wierzyłem, obok napisałem porównanie w stosunku co do wody prosto z kranu. Niestety popsuła się grzałka, muszę kupić nową. Zaraz uzupełniam wodę do pełna i podam wyniki testów. Tera mam pytanie: czy stability mogę dolać już dziś, kiedy nie mam grzałki czy czekać na nowa grzałkę, jak mogę wykorzystać AZOO African Cichlids Mineral Salt ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

post-14551-14695718955474_thumb.jpg

Opublikowano
Oj faktycznie zle napisałem, kupiłem seachem stability, a testy są robione z wody z baniaka przed podmiana, tym testa możesz zaufać bo robiłem je dwu krotnie bo sam nie wierzyłem, obok napisałem porównanie w stosunku co do wody prosto z kranu. Niestety popsuła się grzałka, muszę kupić nową. Zaraz uzupełniam wodę do pełna i podam wyniki testów. Tera mam pytanie: czy stability mogę dolać już dziś, kiedy nie mam grzałki czy czekać na nowa grzałkę, jak mogę wykorzystać AZOO African Cichlids Mineral Salt ??

chłopie to pisz po ludzku tylko wprowadzasz mnie w błąd.

Stability wlej już od razu i niech filtracja to rozprowadza po baniaku, nawet całe 100ml bo tych bakterii nie można przedawkować.

Dolej najpierw wody do poprzedniego stanu a pomiary zrób jutro rano przy naturalnym świetle - po nocy przy świetle sztucznym testów nigdy nie robimy!!!

Azoo w ogóle ci nie potrzebne bo wodę z kranu masz o wiele za twardą dla Malawi w jeziorze GH 5 a u ciebie w kranie GH 18 - to akurat dla Tanganiki ale tym się nie przejmuj najpierw start baniaka - fanaberie potem. kup grzałkę bo lepiej jak woda ma ok 26C

Opublikowano
Dobra, woda uzupełniona, zaraz doleje stability prosto do filtra, a kiedy mam wyciągnąć rybkę startowa ?bo żona się przyzwyczaila;)

Jak jutro po widoku zrobisz pomiary wody to zadecydujesz kiedy dasz buziaka złotej rybce.

I tu problem nie może zostać z pyszczakami.

Opublikowano

Oto wyniki pomiarów wody po wymianie 50% wody, po dodaniu seachem stability, ciagle z rybka startową w środku.

PH- 7,5

No2- 0,01

No3- 20

Gh-19

KH- 12

Co dalej, jeszcze coś poprawiać czy zostawiać i niech się dzieje wola boża potem, po wpuszczeniu ryb.

Opublikowano
Oto wyniki pomiarów wody po wymianie 50% wody, po dodaniu seachem stability, ciagle z rybka startową w środku.

PH- 7,5

No2- 0,01

No3- 20

Gh-19

KH- 12

Co dalej, jeszcze coś poprawiać czy zostawiać i niech się dzieje wola boża potem, po wpuszczeniu ryb.

Kolego dotarłeś do celu - możesz nawet dziś wpuszczać obsadę pyszczaków.

Złotą rybkę pożegnaj .

Wodę masz OK a nawet nieco za twardą dla Malawi, ale bez wody RO nie zmienisz tego. Jeśłi masz taką instalację RO dla domu to przy najbliższej podmianie możesz zamiast kranówy wlać z 20% tej wody RO i skorygować nieco pH wody dodając jedną płaską łyżeczkę od herbaty soli Seachem Malawi/Victoria Buffer na każde 100l wody w baniaku - nie więcej i stosuj dokładnie wg instrukcji producenta.

Podniesie ci to pH wody z 7,5 do 7,7 oraz KH z 12 do 15-17 a zmniejszy GH z 19 do 17 i to będzie gitara jak mawia @lufa.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dobra to wkoncu mogę zamówić moje upragnione rybki, który skelp polecacie??

Tan-mal napewno, tylko że z tamtąd musiał bym brać przesyłkę, do Malawi Śląsk albo Aqarium fish (katowice) mogę wybrać się osobiście. Które rozwiazanie będzie lepsze??

Obsada:

- Pseudotropheus flavus

- Pseudotropheus demasoni

- Labidochromis caeruleus yellow

Te trzy gatunki wystarcza na moje duże ale nie typowe szkło. Obsada w proporcji 1 samiec i 4 samice, czyli schronienie w moim baniaczka znajdzie 15 pięknych pyszczaczków.

Opublikowano

Nad samą obsadą jeszcze muszę się zastanowić do zamówienia rybek mam kilka dni, napewno będę zamawiał z Tan-Mal, mam nadzieje ze wszystko będzie ok. Zmiana obsady spowodowana jest brakiem flavusa w hodowli, wiec zmienię obsadę matrioszkę inna, napewno 3 gatunki około 15 ryb.

Po analizie oferty przedstawionej prze panią Tan-Mal: wybór padł na trzy z pośród:

- labidochromis Hongi

- pseudotropheus demasoni

- labidochromis mamba Bay

- cynotilapis afra red top chewere

- pseudotropheus Saulosi

Nie bardzo umiem wybrać które bo wszystkie są zajefajne