Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem deccorativo wszystko co napisałeś. Jednak spojrzeć trzeba prawdzie w oczy, kolor test wody z akwarium, i wody z kranu jest prawie taki sam wiec woda niezbyt się różni, jutro mogę kupić wodę amoniakalna dodać, ale wydaje mi się ze to wszystko wylać i od nowa zabawa. Jutro zrobię ostatnie testy tym co mam, bo wydawanie kasy na coś co potwierdzi to o czym wszyscy chyba wiedzą. moje obawy biorą się tym ze lustro wody stało się jakieś takie dziwne, chodzi o to ze wyglada jak by kożuch, jak by pleśń, jak by hmmmm nie wiem jak to opisać a zdjęcie nie oddaje tego, a wczoraj chyba na lustrze wody można było zobaczyć jak by paliwo wlało się do akwarium. Sam nie wiem co to z tym robić, sprzedam akwarium i kupie kota

Opublikowano
moje obawy biorą się tym ze lustro wody stało się jakieś takie dziwne, chodzi o to ze wyglada jak by kożuch, jak by pleśń, jak by hmmmm nie wiem jak to opisać a zdjęcie nie oddaje tego, a wczoraj chyba na lustrze wody można było zobaczyć jak by paliwo wlało się do akwarium

To nic dziwnego zrobił sie tzw film bakteryjny oznaka życia w akwarium, aby się go pozbyć musisz poruszyć solidnie taflą wody. Poszukaj na forum sposobów jest sporo.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Po przerwie spowodowanej długim wyjazdem służbowym chce wrócić do tematu wody w moim akwarium. Pod moja nie obecność żona kupiła złotą rybkę która już conajmniej pływa od tygodnia w akwarium. Dziś zrobiłem pomiary wody, No2 wzrosło do 0,1 mg/l, No3 do 40mg/l wiec coś się ruszyło, teraz mam trochę wolnego czasu, wiec mogę się zajac moim baniaczkiem. Pytanie co robić, wylewać cała wodę i cała zabawa od początki czy jakieś inne kroki które pomogą mi wkońcu wpuścić rybki do akwarium. Co radzicie??

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Witam

Po przerwie spowodowanej długim wyjazdem służbowym chce wrócić do tematu wody w moim akwarium. Pod moja nie obecność żona kupiła złotą rybkę która już conajmniej pływa od tygodnia w akwarium. Dziś zrobiłem pomiary wody, No2 wzrosło do 0,1 mg/l, No3 do 40mg/l wiec coś się ruszyło, teraz mam trochę wolnego czasu, wiec mogę się zajac moim baniaczkiem. Pytanie co robić, wylewać cała wodę i cała zabawa od początki czy jakieś inne kroki które pomogą mi wkońcu wpuścić rybki do akwarium. Co radzicie??

Pozdrawiam

Już się pogubiłem ile ten twój start trwa i nadal nie jest skończony ale moim zdaniem możesz spokojnie i bezpiecznie zrobić tak:

1/ podmienić 50% wody. a po tym

2/ koniecznie wlać 2-3 ampułki Prodibio Biodigest albo 100ml Seachem Stability ale nie innych wynalazków.

3/ pocałować złotą rybkę w pyszczek i wypuścić by innym spełniała trzy życzenia:D

4/ ustawić parametry wody czyli pH temp kH i gH jeśli trzeba

5/ wpuścić obsadę pyszczaków.:D :D

do takiej decyzji upoważnia mnie wzrost NO3 z 20 do 40mg/l od czasie gdy robiłeś poprzednie pomiary.

Nadal pozostaje problem NO2 które na poziomie 0,1 mg/l świadczy że biologia nie jest już wystarczająco silna, ale młoda obsada pysków to nie to samo co złota rybka - spokojnie wytrzyma.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Niom, sprawa startu wydłuża się z powodu wyjazdu nieplanowanego a obowiązkowego. No2 tez skoczyło z 0,01 do 0,1. Dobra to podmieniam 50% wody, zamawiam prodibio biodigest, potem napisze co dalej. Pozdro

Opublikowano

No wiec wylałem 50% wody z akwarium teraz jeszcze poustawiaj kamyki, wyciągnę trochę piasku, i doleje wody do pełna, kupiłem już starter seachem tak jak mówiłeś Decorativo. Póki co zrobiłem poraz kolejny testy dla porównania podam wyniki kranówki:

PH - 7,5/ kran- 7

No2- 0,2/ kran- <0,01 ( wcześniej musiałem się pomylić z odczytem teraz powtarzałem 3 razy )

No3- 40/ kran- 10

Gh- 18/ kran- 16

Kh- 13/ kran- 11

Fe po <0,02 tu i tu.

Opublikowano
No wiec wylałem 50% wody z akwarium teraz jeszcze poustawiaj kamyki, wyciągnę trochę piasku, i doleje wody do pełna, kupiłem już starter seachem tak jak mówiłeś Decorativo. Póki co zrobiłem poraz kolejny testy dla porównania podam wyniki kranówki:

PH - 7,5/ kran- 7

No2- 0,2/ kran- <0,01 ( wcześniej musiałem się pomylić z odczytem teraz powtarzałem 3 razy )

No3- 40/ kran- 10

Gh- 18/ kran- 16

Kh- 13/ kran- 11

Fe po <0,02 tu i tu.

Kolego niestety nie ufam twoim pomiarom i temu co robisz.

Miałeś kupić Seachem Stability a nie starter ,specjalnie pisałem żeby nic innego nie kupić.

Przed wymianą 50% wody miałeś podobno NO2 0,1 a po podmianie połowy wody w baniaku zrobiło się o 100% więcej niż przed podmianą czyli 0,2. ???

to samo z NO3 przed i po podmianie 50% wody NO3 -40 .

Ja mogę tylko sugerować co trzeba zrobić ale na podstawie dokładnie wykonanych testów i wiarygodnych wyników a w tej sytuacji się poddaję. Nie wiem jaką wodę naprawdę masz w baniaku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witaj Bartku @Bartek_De, skoro już zostałem wspomniany, napiszę parę słów. Dobrze pamiętasz że miałem je w zbiorniku jednogatunkowym, niecałe 700L. Jeśli chodzi o niepolecanie tej ryby początkującym to myślę że gdy zapewni się im odpowiednio duży zbiornik, dobrze dobrane inne gatunki no i co najważniejsze u tej ryby odpowiednio dużą grupę (15 osobników) nie powinny one sprawiać nikomu problemów. Dodam też że moje pierwsze Demasoni pochodziły z odłowu i te ryby były znacznie mniej agresywne niż hodowlane. Wpływ na to może miało to że ryby dzikie były w zbiorniku z innymi gatunkami. Na szybko znalazłem dwie fotki.
    • Ja pisałem w innym temacie, że są delikatne, na podstawie własnych obserwacji. Jako początkujący (kilkanaście lat temu), dwa razy robiłem podejście do tej ryby i w obu przypadkach przy niewielkim pogorszeniu się parametrów wody te ryby padały jako pierwsze. Demasoni może także sprawiać problemy jeśli chodzi o dobór odpowiedniej diety. W wielu opisach wyczytałem, że jest to ortodoksyjny roślinożerca. Agresja, o której wspomniał Andrzej, zbyt mały zbiornik, źle dobrana reszta obsady (ryba stadna) powodują, że chyba w nie tylko mojej opinii, nie jest to ryba dla początkujących. Szkoda, że nie jest już aktywny na forum @SlavekG o ile pamięć mnie nie myli, miał piękne Demonarium coś ponad 800l. Ale są @_BM_ @Gonera1992 którzy z powodzeniem hodują ten gatunek (też w dużych baniakach) może podzielą się swoimi spostrzeżeniami.
    • Myślę , że @Bartek_DeBartkowi chodziło o ich agresję. Miałem stado Demasoni w akwa700 litrowym z dwoma czy też trzema gatunkami.  Były spokojne to znaczy nie agresywne wobec innych ryb. Jedne z piękniejszych ryb w moim akwarium. To , że były spokojne to miało na to wpływ kilka czynników: wielkość akwarium , reszta obsady , aranżacja. Pewnie o to chodziło Bartkowi , że jak będzie je miał  "mało doświadczony " akwarysta z naszym biotopem to mogą być problemy gdy nie dochowa wspomnianych warunków. Ale jeżeli będzie je miał jednogatunkowo ( to jest moje zdanie ) to da spokojnie rade. Ktoś powyżej napisał , że są delikatne. Z tym akurat się nie zgodzę ale każdy może mieć i ma swoje obserwacje. Dodam tylko , że w ówczesnym składzie była to najczęściej i bez kontroli rozmnażająca się ryba. Bartku..sorry , że wystąpiłem w charakterze Twojego mecenasa  . Pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcie jednego z osobników Dmasoni z mojego akwarium:    
    • @ironcladKrótka odpowiedź. Nie zachwieje na tyle aby coś stało się rybom.  Biologie już masz w jednej Ikoli.  Możesz dodać ampułkę  lub dwie prodibio biodigest. Kupisz u Michała ( w Trzmielu).
    • @jarasdzięki za informacje w takim razie wyleczę się z mdok, a zrobię mbunarium oparte na 1 gatunku z non mbuny czyli: 1) Protomelas steveni taiwan reef  2) Pseudotropheus acei luwala lub itungi jakaś większa grupa  3) Metriaclima fainzilberi maison reef  4) Maingano lub perlmutt lub rdzawy
    • Moi mili potrzebuję porady krótkiej i treściwej na  niżej zamieszczony temat do rzeczy. Mam obecnie 2 kubły Sunsun 304 i ikola 600maxx chcę zastąpić sunsun drugą Ikola drugą ikole już mam w domu i teraz sunsun ma być oddany kumplowi ale zażyczył sobie cały z wkładem filtr pracuje już ponad miesiąc jeden i drugi pytanie czy jak pójdę na skróty do drugiej ikoli włożę nową ceramikę,matrix i purigen mocno to zachwieje biologią w akwarium akcja ma być szybka, dlaczego chcę wymienić Ikola ciągnie 17W czyli 2 zużyją tyle co jeden sunsun on tacha 34 Warty i tylko dlatego chcę wymienić sam filtr jest ok pompuje zdrowo i po miesiącu zrobił się znośny w zamkniętej szafce można spać przy nim dzięki za pompoc 
    • @Bartek_De dawaj tutaj swoją opinię odnośnie Chindongo Demasoni  W sensie dlaczego wg Ciebie nie jest polecany dla osób rozpoczynających przygodę z Malawi? Może powstanie w tym wątku jakaś lista gatunków, na które początkujący Malawiści powinni zwrócić uwagę  
    • Cześć wszystkim   Inny wątek na forum zachęcił mnie do rozpoczęcia tego tematu. Utarło się, że pewne gatunki malawijskich pielęgnic nie są polecane dla początkujących malawistów. Ciekawi mnie skąd taka opinia się wzięła i czym jest spowodowana. Zakładam, że jeśli ktoś rozpoczyna dopiero przygodę z akwarystyką jako taką i na pierwszy baniak wybrał właśnie biotop jeziora Malawi, to niektóre gatunki mogą być problematyczne. Mam na myśli bardziej bezmyślne łączenie niektórych gatunków z innymi czy to pod kątem diety, czy zachowania. Czy natomiast jakiś gatunek może być nie polecany dla osoby, która ma już jakąś świadomość akwarysty i wie co to jest cykl azotowy, wie że do zbiornika 100l nie wpuszcza się dużych ryb albo dużo ryb, poczytał trochę o wymaganiach poszczególnych gatunków ale wcześniej nie miał do czynienia akurat z biotopem Malawi? @Bartek_De nie chciałem zaśmiecać tamtego wątku, a pomyślałem, że może wyjdzie z tego ciekawa dyskusja  
    • Od lewa do prawa fajny pomysł. Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić i nie udało mi się. Okazało się że mam za krótki baniak do symulacji takiego wschodu i zachodu albo za mało dałem ledów. Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.