Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Drugi zestaw obsady to MELANOCHROMIS CYANEORHABDOS MAINGANO, LABIDOCHROMIS CAERULEUS YELLOW i tu mały problem ponieważ to ryba mięsożerna czy wszystkożerna

Dietę jeżeli ustalisz na poziomie 70 do 30 czy nawet 60 do 40 w stronę mieska to niec się nie stanie.

Jaki trzeci gatunek do tych wymieniomych?

Zastanów się na czymś błękitnym np M callainos.

Możesz dołożyć coś pasiastego np Cynotilapia hara gallireya reef, Cynotilapia Jalo Reef,

P elongatus Mpanga

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się na YELLOW i MAINGANO tylko jak dobrać odpowiednią diete. Chodzi mi o to jak często podawać pokarm bazowy i jak często uzupełniający

Opublikowano

Mam podobną obsadę, tylko trzymam z nimi jeszcze Rdzawe. Karmię dwa razy dziennie z jednodniową głodówką, co daje 12 karmień w proporcjach 7x mięsne, 5x roślinne na tydzień. Niestety jeśli chodzi o pokarm, nie pomogę ponieważ używam karm O.S.I. Jakiegoś wielkiego doświadczenia nie mam, ale mieszkańcy wydają się być zadowoleni ;)

Opublikowano

Witam. Podłączę się do tematu troszkę. Mianowicie jeżeli chciałbym proponowaną przez was obsadę Maingano + Yellow + Rdzawy (przykład z ostatniego postu) do mojego powstającego dopiero 240l to w jakich ilościach? Ile kupić na początku? Ile powinno być docelowo? Czy znacie na terenie Warszawy i okolic jakiegoś hodowcę/sklep który jest sprawdzony i ma ww. gatunki? Czy Gatunki te rozmnażają się łatwo czy też potrzebują mieć specjalne warunki/zbiorniki tarliskowe itp.?

Opublikowano

Mogę się mylić bo jestem początkującym Malwistą (w razie czego bardziej doświadczeni pewnie poprawią), ale myślę, że jak na początek kupisz po 8 sztuk z każdego gatunku to do 240 litrów będzie ok. Docelowo powinno być jakieś 12 rybek. Jeśli chodzi o hodowlę to nic nie słyszałem, ale sklep Discus ZOO na Radzymińskiej 153 jest bardzo profesjonalnym miejscem, tylko musisz akurat trafić bo czasem nie mają całej tej "ekipy". Dostawy mają chyba w piątki, od czasu do czasu pojawia się jakiś spec od Malawi więc możesz się o niego zapytać i powiedzą Ci kiedy dzwonić tak żeby umówić się z nim na określoną ilość i gatunki ryb jakie będziesz chciał. Co do tarła to ryby będą w swoim czasie i tak do niego podchodzić, ważne jest oczywiście spora ilość kryjówek, szczelin itd., i odpowiednie warunki wody mieszczące się w normach, ale nie jakieś specjalne ;) u mnie ryby pływają od miesiąca, na weekend musiałem wyjechać z perspektywą, że jak wrócę to będę musiał leczyć tzw. bloat bo miałem troszkę problemów z Maingano (padły mi dwie sztuki, i nie byłem pewien czy od pobicia czy z choroby bo się strasznie ganiały), nie było mnie 4 dni, ryby dostały pokarm raz w niedzielę, a jak wróciłem to nie dość, że okazało się, że wszystko jest ok to jeszcze do tego samiczka Sprengerae inkubuje :) Dbaj o wodę, dobrze karm, a będziesz miał tarło ;)

Opublikowano

Kolego M88K czyli na początek 24 szt. (3x8) potem wybrać nadmiar samców żeby było w sumie 12 szt. 3x(3+1)? Proszę o poprawienie jeżeli się mylę...