Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Wsypałem do akwa piach koralowy bez płukania - moje lenistwo.

Niestety jak ruszy się podłożem to strasznie mąci wodę.

Co teraz z tym zrobić?

Wyjmowac i płukac czy dać sobie spokój i czekac aż się wyklaruje?

Opublikowano

Teraz płukanie nic Ci nie da, bo już wypłukałeś w akwarium. Filtruj wodę przez gęste medium i powinieneś się problemu pozbyć. Jak masz problem z założeniem gęstej gąbki albo waty do kaseciaka to możesz dołożyć roboczo filtr wewnętrzny jak masz jakiś w szafce i w ten sposób sobie wyklarować.

Opublikowano
Na razie tak to chodzi. Dodam watę na wejściu do kaseciaka.

W ogóle się nie przejmuj, jeśli to kaseciak to sobie poradzi bez żadnych dodatkowych zabiegów ale tak w trzy dni.

Nie wiem jak pyli piach koralowy ale wiem jak piach wapienny dolomitowy Retne.

1 woda - mleko od krowy

2 woda - bawarka

3 woda - słaba bawarka.

taki dałem do baniaka po trzech płukaniach i kaseta w dwa dni sobie poradziła.

Jak chcesz dawać watę to pod głowicę pompy, ja stale tak robię . Co tydzień wymieniam i jest z białej zupełnie brązowa a efekt wody lux-kryształ.

Opublikowano

Pod głowicą watę 1x juz mam, myślałem o daniu jeszcze waty przed gąbkę główną do komory śmieciowej. Może jeszcze poczekam. Mam trochę kłopotów z ustawieniem jvp102 który zbyt mocno wypłukuje piasek i ni jak nie kumam czy są się go skierować w konkretne miejsce. Na razie jakoś kablem zblokowalem pozycję ale cis mi sie nie wydaje aby to byla metoda.

Opublikowano
Pod głowicą watę 1x juz mam, myślałem o daniu jeszcze waty przed gąbkę główną do komory śmieciowej. Może jeszcze poczekam. Mam trochę kłopotów z ustawieniem jvp102 który zbyt mocno wypłukuje piasek i ni jak nie kumam czy są się go skierować w konkretne miejsce. Na razie jakoś kablem zblokowalem pozycję ale cis mi sie nie wydaje aby to byla metoda.

Darek nie bądz w gorącej wodzie kąpany. Wyłącz tego jvp i nie przewalaj po baniaku nie płukanego piasku. Niech to się spokojnie wessie i zmaseruje:D

Wszystko jest OK, daj spokojnie popracować kaseciakowi ze dwa dni, jak ci pojawią się ryby to także gówienka wtedy zaczniesz ustawiać ten chiński wyrób by się nie przekręcał i zamiatał gówienka a nie piasek do kasety. No i pisz po polsku bo fragmentami nie chwytam co autor miał na myśli.