RYNKi Opublikowano 7 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Hej, nabyłem własnie filtr zewnetrzny HW-302, w tym media ; wegiel aktywny, biominet, zeolit, ceramika, wklady jakies materiałowe. Jak mam ułożyć nastepujące media? Trzy koszyki, malawia.
stan Opublikowano 7 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Całość zasyp ceramiką(brakującą część ceramiki dokup w sklepie), reszta nie potrzebna. Oczywiście na zasysie będzie potrzebny prefiltr np. z gąbki.
DonPempollo Opublikowano 8 Sierpnia 2014 #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Ja do jednego z trzech koszy dodał gruby tłuczeń koralowy(w moim hw jest na samym dole). Resztę tego co masz zostaw sobie kiedyś może się przydać zwłaszcza węgiel. Reszta tak jak doradził kolega stan. Kupując ceramikę kupuj taką z dużym otworem po środku mniej więcej taki by przeszedł ołówek. Lepszy przepływ.
RYNKi Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Na pewno nic więcej nie muszę wrzucać, tylko ceramika? To do czego reszta wtedy;D
darek_vn Opublikowano 8 Sierpnia 2014 #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Jeżeli startujesz akwarium to wywal napewno zeolit, sam to przerabialem dojrzewalo długo, teraz mam tylko ceramikę i grys i zero problemów.
RYNKi Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 I wodę masz przejrzystą? A mam na to kłaść jakieś gąbki? Bo dostałem trzy w zestawie.
marcin73m Opublikowano 8 Sierpnia 2014 #7 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Należałoby zacząć od litrażu zbiornika, obsady etc. Koledzy z góry założyli, że ten kubełek ma pełnić rolę filtra biologicznego. A więc do tej funkcji głównie ceramika + prefiltr na wlocie. Do wyłapywania zanieczyszczeń służy filtr mechaniczny. Tak w uproszczeniu oczywiście.
RYNKi Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 126l, yellow pyszczaki, dokladnie 4.
marcin73m Opublikowano 8 Sierpnia 2014 #9 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 U mnie w 112l, a więc praktycznie takim samym zbiorniku, dawał radę jeden kubełek o podobnym przepływie, zarazem jako mechanik i biolog. Dwa kosze miałem zasypane ceramiką, a w jednym były gąbki. Wtedy miałem kilkanaście małych saulosi. Parametry wody były ok, czystość też. Sprawdzisz doświadczalnie, jak to będzie u Ciebie, czy potrzebny będzie dodatkowo jakiś filtr wewnętrzny, cyrkulator itp. Dużo zależy też od ustawienia kamieni.
RYNKi Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Miałeś gąbki od dołu i w górę ceramikę?
Rekomendowane odpowiedzi