Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Reszta pływa jak szalona zaczęły sie delikatne przeganianki czyli mysle ze ustala sie powoli hierarchia narazie rządzą 2 największe hongi sa tez najbardziej wybarwione, wszystkie jedza jakby nie byly karmione z tydzień. Wystarczy ze podejde do akwa, a juz wszystkie są przy szybie. Chce do nich wpuścić jeszcze 10 x Pseudotropheus acei, a reszta obsady oczywiście ta nie z malawi do oddania. Po tych kilku dniach jak na razie malawi mnie urzekło!

Opublikowano

Te Maingano i Hongi, to w przyszłości nie będą za sobą przepadały. Ten biotop będziesz poznawał jeszcze długo i właśnie brak nudy jest w nim przyciągający. Ryby nie raz dadzą Ci podstawy do zastanowienia.

Opublikowano

Witam po kilku dniach przerwy. Wydarzeń ciag dalszy z pocztkowych 8 salusi - 1 która kiedyś padla po dzisiejszej nocy zostało 4 co ciekawe zagonione zostaly 3 samce średniej wielkości. Zaczely sie juz wybarwiać zostały 2 największe i 2 najmniejsze i plywaja super zgodnie, ale zadna znich nie zaczela sie jeszcze wybarwiac na samca. Reszta bez zmian oprocz samca alfa hongi ktory dość mocno daje popalic pozostałym 2 kt8re jakby zaczely sie wybarwiac na samca poki co agresja tylko wewnatrz gatunku. U maingano narazie nic nie zauważyłem- czasem sie troche pogonia ale jakby brak jakiegoś dominatora.

Czy to narmalne? dodam ze te 3 salusi ktore zeszły z tego świata zachowywały sie dokladnie tak jak 1, wczoraj były pochowane pod roślinami ciezko dychały. Dzis już dryfowały.

Prosze o opinie bardziej doświadczonych malawistów.

Opublikowano

A zaopatrzyleś się w test na nh4? Czas najwyższy. Przy zatruciu amoniakiem ryby mają problemy z oddychaniem i są osowiałe. Zaobserwuj czy skrzela nie są przekrwione. Zrób kolejne testy testy wody. Monitoruj parametry. Jak dla mnie problem leży w wodzie.

Opublikowano

Choć na początku pisałem Ci że może być to przypadek agresji bo dotyczyło to jednego osobnika,to jednak teraz po tym jak napisałeś że padły Ci kolejne rybki zgadzam się z kolegą waszkiem.Albo przyplątało Ci się jakieś choróbsko,albo coś nie tak z parametrami wody.

Opublikowano

Testu na nh4 jeszcze nie kupiłem spróbuję kupic jutro ale u mnie w mieście moze byc problem wiec zostaje internet. Parametry wody sprawdzalem dzis i jest bez większych zmian w porównaniu do ostatmiego pomiaru. Dla ścisłości

NO2 - 0, 04

NO3 - 10

PH - 7, 6

GH - 5

KH - 4

Inne ryby wydaja sie byc zdrowe myslalem że agresja bo padly tylko samce i tylko Saulosi. Zarówno te padle jak i pozostałe nie maja zaczerwienienia w okolicach skrzel.

Opublikowano

Witam

Dzis dotarly do mnie testy NH4 JBL-a odrazu sprawdzilem i wynik jest ponizej 0,05 czyli najmniej na skali myślę że jest jeszcze nizszy bo test zabarwil sie jeszcze bardziej w kierunku żółtym niz 1 pole skali ktore jest powiedzmy ,,seledynowe,, pozostale 4 Saulosi wygladaja bez zmian z małymi wyjatkami jedna z dwóch najwiekszych kilka razy ocierala sie o kamienie, a najmniejsza stała po lustrem wody pod prad dosc długi czas pozatym wszystkie 4 jedza i plywaja innych dziwactw nie zauwazylem pozatym ze dwa maingano chyba pidchodza do tarła, a przynajmniej tak to wyglada dziwi mnie ze juz się trą mają po max 4 cm i nie wykazują agresjiwobec innych wyglada to troche jak public sex; -)

A może powinienem podwyzszyc Ph?? Kranówe i akwarium mam jak pisalem okolo 7,5- 7,6 ?

Opublikowano

Testy testami a kolejna Saulosi pożegnała sie ze światem :-( ta ktora wczoraj stała pod prad pod powierzchnią wody to jakies choróbsko na bank tylko jakie? I jak pomoc pozostalej 3?

nie ma zadnych objawów lub ja nie widzę ta padła wieczorem jeszcze jadla, a rano....

A gdzie znaleźć serie? Na dnie jest:

kod kreskowy,

data ważności do 0010.02.2016

oraz nr. 12 25365 00 1 V02 Czy to to?

Wyglada na to ze ten test to rzeczywiście ,,lipa,,

Zrobiłem dla porównania testy wody z akwarium od sąsiada 20l 2x welnka filtr jakis tam mini co dwa tygodnie podmienia wode i myje filtr pod kranem masakra....jutro mijadwa tygodnie wiec nie spodziewalem sie wzorowego NH4 dla pewności sprawdzilem inne parametry i tak;

NO2 - 0, 1

NO3 - 80

GH - 7

KH - 2

PH 7, 5

A NH4 ponizej 0, 05 dla porownania zrobilem test swojej wody i jego na raz i zabarwienie w obu fiolkach indentyko, ale moze ma taki poziom NH4?.? Hmmm jak jeszcze można sprawdzić czy test jest ok czy nadaje sie do smieci? Jedyny pomysl jaki mialem to sprawdzić wode z innego akwa pod ręką mialem ,, zaniedbane,, wiec parametry dla kontrastu.