Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś zauważyłem, że samica L. Hongi Red Top nosi ikrę. No i jest panika, odławiać ją czy czekać? Ile czasu może nosić ikrę w pysku? Samica jest wielkości ok 5 cm. Jak się uda, będzie to mój pierwszy narybek :D

Opublikowano

Pierwsze noszenie zazwyczaj kończy się fiaskiem. Proponuje nic nie robić i nie stresować ryb. Jeżeli w akwarium jest dość sporo kamieni narybek schowa się w szczelinach. Ta samica jest WF czy F1?

Opublikowano
Nie mam pojęcia czy WF czy Fxx. Zakupiona była z hodowli Magic Fish z Augustowa i wtedy nie dopytywałem jakie jest to pokolenie.

Czyli prawdopodobnie jakiś Fxx. Więc tym bardziej szkoda męczyć samicy. Musisz pamiętać, że samica nosząc ikrę i później młode nie przyjmuje pokarmu. Dodatkowo jest łatwym celem dla innych pyśków. Według mnie nie warto wyławiać samicy i zostawić wszystko losu :)

Opublikowano

W ogóle się dziwię, że ma tą ikrę bo z soboty na niedzielę przenosiłem ryby z całym sprzętem , piachem i skałkami z akwarium 200 l do 300l, to musiał być dla nich stres.

Opublikowano
No i jest panika, odławiać ją czy czekać? Jak się uda, będzie to mój pierwszy narybek :D

Po pierwsze ,zadaj sobie pytanie, co zrobisz z narybkiem? Masz dla nich lokum, co pozniej jak podrosna? Masz gdzie je oddac?

Jezeli nie masz "zbytu"na ryby to nie odlawialbym samic i zostawil ja w "glownym"akwa.

Opublikowano

Niby do zoologicznego mogę oddać za pokarm, trzymać to mam gdzie bo mam akwa 120 l ale chyba za pierwszym razem nie będę wyławiał i zobaczę co będzie się działo.