Bolec Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Witam bardzo serdecznie Obecnie posiadam 160l akwarium biotop Tanganika z muszlowcami które rozmnażają się jak głupie i niestety są strasznie szare i mało atrakcyjne dla oka. Postanowiłem zmienić mieszkańców i natrafiłem na pięknie wybarwione rybki z jeziora Malawi, wiadomo dużo zmiany nie potrzebuję aby te rybki przyjąć. Zacząłem studiować gatunki oraz ich obsady i od razu natrafiłem ze większość osób poleca obsadę dla tak małego akwarium 2 gatunkowe przeważnie 1+3. Moje pytanie czy kombinacja: saulosi 1+2 yellow 1+2 oraz rdzawy 1+2 to jest dobry pomysł? - bardzo kolorowo lecz mało samic. co o tym sądzicie? Pozdrawiam bardzo serdecznie
waszek18 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Bez yellow proponuje. Takto będzie obsada ok lecz zwiększ samice do 4 w każdym gatunku.
harisimi Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #3 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Rozumiem, ze to standardowe 100x40x 40. Teoretycznie jest Ok bo 9 ryb to w takim baniaku nie problem. Jednak saulosi to ryba haremowa a i sprengerae raczej występuje w większej grupie wiec warto jeden z gatunków sobie odpuścić i dać więcej samic.
Mortis Opublikowano 5 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 eeeeeeeeee, a na podlaskim forum mi nie wierzyłeś jak Ci obsadę proponowałem Spoko, tu mają dużo większe doświadczenie o biotopie Malawi. Zaglądaj tu częściej a dowiesz się dużo.
Bolec Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 właśnie podlaskie coś mi przestało chodzić 2 dni temu. Czyli jednak 2 gatunki... -- dołączony post: a coś kolorowego zamiast rdzawego?
Mortis Opublikowano 6 Sierpnia 2014 #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Może Melanochromis Cyaneorhabdos, nie za duży, wszystkożerca. U mnie też nie działa Podlaskie forum.
Rafal.K2 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 #7 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Bolec, rdzawy jest kolorowy . Mam je u siebie i samce są przepiękne, piszę o dorosłych rybach.
Rekomendowane odpowiedzi