Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Jestem początkującym, chce kupic akwarium + osprzet i prosze o opinię.

Akwarium : 112l

Filtr zew. (jako biolog - tylko ceramika ) . tetra ex 700

Filtr wew. eheim pick up 2012

grzałka : eheim Jager 100w

dno : piasek koralowy okolo 0,5mm - 1mm. 15- 18 kg

do środka jakies skałki wapienne.

Obsada : saulosi 1 + 4 (5)

Jakieś poprawki ? czy taki zestawik moze byc ?

Opublikowano

Tylko mam problem ,a mianowicie po konsultacji z facetem z zoologicznego powiedzial ,ze piasek koralowy i skaly wapienne za bardzo wplyna na wode, bedzie za twarda nawet jak na pyszczaki , ma racje ?

Opublikowano
Tylko mam problem ,a mianowicie po konsultacji z facetem z zoologicznego powiedzial ,ze piasek koralowy i skaly wapienne za bardzo wplyna na wode, bedzie za twarda nawet jak na pyszczaki , ma racje ?

Dzisiaj podsłuchałem fachowca doradzającego klientowi. Oto pare soczystrzych cytatów:

"Pyszczaki są z dwóch jezior Malawi i Panganiki"

"Są to pielęgnice z Południowej Ameryki"

"Te żółte to są koralusy i są one roślinożerne"

Nawet nie chciało mi się wchodzić w dyskusję. Odszedłem z uśmiechem na twarzy.

Wracając do tematu. Na pewno woda nie będzie za twarda dla pyszczaków.

Opublikowano

Acha, nie nadają się... a co proponował w zamian? Pewnie za dużo piachu miał albo skałki za długo leżą. Swoją drogą, ceny za kamień to rozbój w biały dzień.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Jeżeli kubeł ma być biologiem to weź sobie używanego Eheim'a 2213. Trzeba mieć wielkiego pecha żeby coś z tą używką było nie tak, co najwyżej kompletność (ale to widać) a oszczędności spore. Ewentualnie coś innego, byle nie Tetra. Grzała - to samo - używany Jager, najlepiej zielony - jeszcze się nie przejechałem, mam już 6. Raczej 50-75W.