Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie chciałbym się przedstawić, nazywam się Mateusz i rozpoczynam przygodę z rybkami.

Mój sprzęt:

Akwarium 112l 80x35x40 Eheima

filtr Eheim profesionell 2224

Grzałka eheim 100w

Poczytałem na waszym forum o podłożach i zdecydowałem sie na piasek kwarcowy kreisel z castoramy. Bardzo długo go płukałem, bo był strasznie brudny, lecz doszedłem z nim do ładu. Jak podłoże jest to połowa sukcesu :D Potrzebuje pomocy z doborem kamieni, roślin i najważniejszego obsady. Wiem, ze zbiornik nie należy do dużych ale na większy mieszkanie nie pozwala, dopiero w styczniu się przeprowadzam do dużego domu a teraz bym chciał wystartować z tym akwa żeby mieć jakiekolwiek pojęcie na temat malawi. Co proponujecie ?

Opublikowano

Witaj!

Z kamieni możesz wybrać np. wapienie, serpentynit, łupki, otoczaki. Z roślinek najlepsze będą anubiasy (np. nana), kryptokoryny, nurzaniec (Vallisneria). Pierwszy jest bardzo twardy, drugi nie smakuje rybą, a trzeci rośnie najszybciej więc jest szansa, że się utrzyma. Jeśli chodzi o ryby to poleciłbym do takiego akwarium tylko jeden gatunek Pseudotropheus Saulosi. Piekne rybki, a do tego umiarkowanie agresywne. Samiec i samica wyglądają jakby były dwoma różnymi gatunkami, więc masz dwa w jednym. Twoje akwarium to całkowite minimum jeśli chodzi o malawijskie pyszczaki.