egon44 Opublikowano 14 Marca 2016 #41 Opublikowano 14 Marca 2016 Też wpuściłem świderki do zbiornika i teraz zaczynam żałować. Ryb na pewno nie przekarmiam, ale po zgaszeniu światła widzę, że jest ich masa. Raczej ciężko będzie je wyplenić. Wybieraj mechanicznie nadmiar... Tylko tobie to pozostało ...
nasteq Opublikowano 15 Marca 2016 #42 Opublikowano 15 Marca 2016 Albo wrzuć kilka helenek. One mnożą sie znacznie wolniej i jak juz zlikwidują świderki to możesz nadmiar helenek wybrać bo one raczej nie grzebią sie bardzo w piachu.
Kamil_M Opublikowano 15 Marca 2016 #43 Opublikowano 15 Marca 2016 Poczekam jeszcze trochę, jak dalej ich będzie coraz więcej to najpierw powybieram mechanicznie. Ale nocą jak zaświeciłem latarką to kamień nimi oblepiony wyglądał wręcz odpychająco.
Jargos Opublikowano 15 Marca 2016 #44 Opublikowano 15 Marca 2016 najprostszy sposób na świdry, to siatka na ryby. Zanurzasz w piach, przeciągasz, do góry Panie i przesiewasz jak w durszlaku ! Przelecisz tak dno na około i populacja się zmniejsza o min. 50%. Powodzenia !
kado Opublikowano 15 Marca 2016 #45 Opublikowano 15 Marca 2016 U mnie któryś gatunek ryb je wybija, ale nie wiem który. Przerzucam je z małego akwa gdzie mam narybek i dużo świdrów, do głównego i tam je coś wybija do nogi, ale nie wiem co :]
Konrad-skorpion Opublikowano 15 Marca 2016 Autor #46 Opublikowano 15 Marca 2016 U mnie helenki rozpalcewywują tą plagę ale bardzo powoli. Na baniak 720 l wrzuciłem 10 helenek. Może uda się zmniejszyć populację, a przynajmniej przyrost
nasteq Opublikowano 15 Marca 2016 #47 Opublikowano 15 Marca 2016 U mnie w roslinniakach musiałem dorzucać swiderkow bo po kilku miesiącach ich prawie nie było, tylko puste skorupy. A Helenki w tym czasie rozmnożyły sie z 6 wpuszczonych sztuk do około 50. Jak podrosły to poszły na OLX bo to chodliwy towar i jest na pokarm na rybek Wiec na świderki najlepsze Helenki, a jak sie rozmnożą to jeszcze można je sprzedać - no i sa bardzo ładne. Same plusy! PS. Z jakiegoś powodu Helenki, które wpuściłem do mojego nowego Malawi, wszystkie padly. A świderki nie Cykl azotowy był juz dawno zamknięty... Poczekam jeszcze trochę i wrzucę kolejna partie Helenek - zobaczymy jak będzie tym razem...
Kamil_M Opublikowano 18 Marca 2016 #48 Opublikowano 18 Marca 2016 A czy spotkaliście się z czymś takim, żeby nadmiar świderków znacząco pogorszył parametry wody? Bo zaczynam się o to u mnie obawiać, w poniedziałek przy podmianie wody spróbuję przecedzić piasek, żeby jak najwięcej tego wyłapać.
Konrad-skorpion Opublikowano 18 Marca 2016 Autor #49 Opublikowano 18 Marca 2016 Mam wrażenie że i u mnie mają wpływ na parametry NO3 i PO4
bajron1984 Opublikowano 18 Marca 2016 #50 Opublikowano 18 Marca 2016 hahhah ja tego g*wna nie mam i mam spokój po *****je wpuszczaliście????:D:D:Dmacie teraz nauczkę:D:D:D:D
Rekomendowane odpowiedzi