Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja za to wpuściłem sam po tym, jak naczytałem się o ich dobrodziejstwie. W starym akwarium jak miałem żwir na dnie, to na szczęście się nie przyjęły i wszystkie zdechły lub zostały zjedzone.

Zastanawiam się co one jedzą, jak pokarm prawie nigdy nie dolatuje mi do dna zbiornika. Może dlatego tak wyłażą w nocy na te kamienie, bo tam są glony.

Opublikowano

Mam lekarstwo na takie plagi. Ślimaczki helenki. W byłej kostce a teraz w riparium zjadają nawet krewetki. Mam jakieś 20-30 na zbyciu :)

A co jedzą świderki, wszystko od glonów do rybich odpadów. Rozkładające się części roślin po pokarm/każdy który dajemy rybom po ich odchody.

Jak dla mnie to zbawienie na azotany/azotyny które gromadzą się ze szczątek roślin i odchodów ryb. Inna sprawa to jeśli mamy grubą warstwę piachu/podłoża w akwa to świderki zapobiegną strefom beztlenowym i utrzymaniu dzięki temu stałych parametrów wody. nagłe zmiany/wahania parametrów wody nie sprzyjają rybom. Są apatyczne, nie chcą jeść i nie rozmnażają się a tego można uniknąć dzięki świderkom. Oczywiście trzeba kontrolować świderki ale na baniak 150x50 wystarczy nam 6-8 Helenek a jeśli mowa o pladze to możemy mieć i 12sztuk. Jak tylko zaskoczą to zapragniecie mieć "świderki".

Ot tyle podstaw o świderkach.

• Dziękuję 1