Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też wpuściłem świderki do zbiornika i teraz zaczynam żałować. Ryb na pewno nie przekarmiam, ale po zgaszeniu światła widzę, że jest ich masa. Raczej ciężko będzie je wyplenić.

Wybieraj mechanicznie nadmiar... Tylko tobie to pozostało ;)...

Opublikowano

Albo wrzuć kilka helenek. One mnożą sie znacznie wolniej i jak juz zlikwidują świderki to możesz nadmiar helenek wybrać bo one raczej nie grzebią sie bardzo w piachu.

Opublikowano

Poczekam jeszcze trochę, jak dalej ich będzie coraz więcej to najpierw powybieram mechanicznie. Ale nocą jak zaświeciłem latarką to kamień nimi oblepiony wyglądał wręcz odpychająco.

Opublikowano

najprostszy sposób na świdry, to siatka na ryby. Zanurzasz w piach, przeciągasz, do góry Panie i przesiewasz jak w durszlaku ! Przelecisz tak dno na około i populacja się zmniejsza o min. 50%. Powodzenia !

Opublikowano

U mnie któryś gatunek ryb je wybija, ale nie wiem który. Przerzucam je z małego akwa gdzie mam narybek i dużo świdrów, do głównego i tam je coś wybija do nogi, ale nie wiem co :]

Opublikowano

U mnie w roslinniakach musiałem dorzucać swiderkow bo po kilku miesiącach ich prawie nie było, tylko puste skorupy. A Helenki w tym czasie rozmnożyły sie z 6 wpuszczonych sztuk do około 50. Jak podrosły to poszły na OLX bo to chodliwy towar i jest na pokarm na rybek ;)

Wiec na świderki najlepsze Helenki, a jak sie rozmnożą to jeszcze można je sprzedać - no i sa bardzo ładne. Same plusy!

PS. Z jakiegoś powodu Helenki, które wpuściłem do mojego nowego Malawi, wszystkie padly. A świderki nie :) Cykl azotowy był juz dawno zamknięty... Poczekam jeszcze trochę i wrzucę kolejna partie Helenek - zobaczymy jak będzie tym razem...

Opublikowano

A czy spotkaliście się z czymś takim, żeby nadmiar świderków znacząco pogorszył parametry wody? Bo zaczynam się o to u mnie obawiać, w poniedziałek przy podmianie wody spróbuję przecedzić piasek, żeby jak najwięcej tego wyłapać.