Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuję obsadę 172 litrów (95x40x45)

W planach jest docelowo 2+6 lub 3+9 saulozi (w sumie zakupiłbym 15 małych rybek)

Ale spodobała mi się ryba: Labidochromis mbamba - ciut większy.

Pytanie czy to zły czy bardzo zły pomysł na 2+6 saulozi i 1+3 Mbamba - tzn. czy Mbamba zterroryzuje saulozi. Ryby pływały by od początku razem.

Chce też uniknąć widoku jak na filmiku

Opublikowano

Moim zdaniem mbamba i saulosi są na tyle do siebie podobne, że umieszczanie ich w jednym akwarium jest bez sensu. Przewagą saulosi będą ładne samiczki. Mbamba jest dość przeciętna. Dodatkowo mbamba dość długo dorasta/dojrzewa. Moje są rok w moim akwarium, mam niestety przewage samców a i tak łapią kolory sporadycznie. Do czasu aż wojna się nie rozpoczyna to nie redukuje.

Wymiary Twojego akwarium nie pozwalają na szaleństwo, wiem coś o tym. Nie nastawiaj się na dwa gatunki. Nie nastawiaj się też finalnie na 3 samców. Zapewne przez jakiś czas będziesz miał wielo-samcowość, tym bardziej że zazwyczaj z młodych ryb wyrasta więcej samczyków niż samiczek. Jednak kiedy ryby podrosną może się stać tak, że będziesz miał tylko jednego samca. I na to trzeba się przygotować.

Filmik jaki wkleiłeś nie potrzebuje komentarza, choć przykro patrzeć na takie warunki.

Opublikowano

Często wiele osób kieruje się wyglądem wyłącznie samców, bo głównie takie zdjęcia spotyka się w galeriach. Często jednak samice są dużo mniej efektowne, a jest ich w akwarium znacznie więcej (przynajmniej docelowo).

Odpowiadając na twoje pytanie, to uważam, że jest to zły pomysł (nie bardzo zły :))