Skocz do zawartości

Powstaje 720L - filtr wewnętrzny / cyrkulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy do akwa 200x60x60 jako filtr mechaniczny/cyrkulacje polecilibyscie :

1 x Atman At-203 38W 2000[l/h]

czy

2 x Atman At-202 10W 600[l/h]

czy

2 x Atman At-203 38W 2000[l/h]

czy też może inne rozwiązanie ?

Przyznaje ze wybralem Atman`a bo czytalem pozytywne opinie na forum ale rowniez ze wzgledu na jego cene. Budzet na cale akwa topnieje mi w oczach a jeszcze sporo rzeczy do kupienia/zrobienia :).

Opublikowano

Witam,

na Twoim miejscu wybrał bym Atmana AT-203 szt. - 1

Doskonale sprawdza się u danielaj w jego nieco większym baniaku.

Być może jak przeczyta ten topik to sam przekaże swoje uwagi :wink:

Opublikowano

600 l/h to duuużo za mało

więc musi być te 2000 l/h pytanie czy jeden czy dwa

tutaj to musiałbyś się określić co do filtracji bio czyli czy kubły czy sump i sposobu wyprowadzenia wody ztej filtracji bio tzn czy z rozpraszaniem czy bez itd.

Ja u siebie np jak mam sump [zrzut przez komin] a z sumpa woda jest na wypływie rozproszona i to dość mocno to aby zapenić dobrą cyrkulację i filtrację mech to musze mieć dwa wewnetrzne i u mnie chodzą głowica PH802 z przystawka [1600 l/h] oraz weipro TC 1400 [ 1500 l/h] choć jak bym inaczej tzn w innym miejscu miał wylot z sumpa i go nie rozpraszał to podobny efekt na jednym mocniejszym wew tez bym osiągnoł.

Opublikowano

Wyjdzie z kubla bedzie np. po lewej stronie zbiornika deszczownią (jakies 30-40 cm) albo "płaszczem" .. i wydaje mi sie ze 2000l/h po prawej stronie powodujacy mieszanie calego zbiornika wystarczy (po prawej stronie jest rowniez wejscie do kubla) .. mam nadzieje ... zreszta tlo bede robil sam to i moge przewidziec miejsce pod drugi at-203 ... narazie kupiec jeden i zobacze co bedzie z woda.