Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie czy przy podmianie wody wyłączacie filtr zewnętrzny?Chodzi mi o to ,że jeśli spuszczę wodę i wylot z filtra nie jest w wodzie to się zapowietrza i czy to jest dobre?

Druga sprawa też przy podmianie wody,gdy poziom się obniża to wtedy skimmer też zasysa powietrze.Stąd pytanie czy wyłączać filtr podczas tej operacji?

Następne pytanie,podczas karmienia pokarmem ,który nie tonie niezjedzony pokarm wpada do skimmera ,jak temu zaradzić?Próbowałem już wkładać w skimmer gąbkę,ale wtedy śmieci z tafli nie wpływają i nie ma takiego ciągu do filtra,gdy wyciągnę gąbkę to ładnie wszystko wciąga ,ale z pokarmem.Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?Może wyłączać na czas karmienia filtr,ale to też chyba niedobrze dla bakterii i dla mnie też problem za każdym razem włączać i wyłączać.Poradźcie bo nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Opublikowano

Ja wyłączam mechanika (aquael 2000) na 30 min dwa razy dziennie podczas karmienia. Jednak biolog(hw 304B) pracuje 24/7 ale wyłączenie go na 1h (kilkakrotnie)w moim przypadku bez żadnych konsekwencji. Wiec nie ma co się bać godzinnych przerw. Nie wiem jak z systematycznym wyłączaniem na 10-15 min. Im większa pojemność kubła tym dłużej może nie pracować (tak mi się wydaje)

Pokarm co pływa po tafli. Czy nie najlepiej namoczyć go przed włożeniem? Najprostsze rozwiązanie bez wyłączanie lub zaślepiania czegokolwiek.

Co do łapania powietrza do filtra to wylot filtra nie gra roli tylko wlot. Znajdź nieszczelność i wtedy filtr będzie mógł pracować. Nie wiem jak masz rozwiązany skimmer. U mnie można by go obrócić do dna i spokojnie robić podmianę. Chociaż skimmera nie używam.

Opublikowano

...jeżeli wylot filtra nie jest w wodzie a filtr pracuje to nie zapowietrzy Ci się! Zawsze tak mam przy podmianie bo go nigdy nie wyłączam ( chyba ,że grzebie w kubełku). Tak się stanie gdy zasys nie jest w wodzie lub skimer Ci zassie powietrze. A skoro masz skimer na rurce ssącej a nie chcesz aby się zapowietrzał filtr podczas wymiany to go na tę chwilę wyłącz ..Nic się nie stanie! A jeżeli nie chcesz aby skimer zasysał pokarm pływające to na czas karmienia też możesz na tę chwile wyłączyć! Nic się nie stanie tyle tylko ,ze to taka zabawa.

Z tego co widziałem to masz akwarium 126 litrów..Wg mnie możesz pozbyć się skimera a po prostu ( o ile masz) wylot z filtra zewnętrznego ustawić tak aby Ci łamał lustro wody i nie będziesz miał filmu..Ewentualnie mały falownik. Też używałem skimera ale to był skimer z własnym napędem..Zrezygnowałem bo filtr mechaniczny ( łamie mi bardzo dobrze lustro wody) i nie mam filmu..Po prostu przemyśl czy ten skimer jest Ci tak naprawdę potrzebny!

Opublikowano

No właśnie jest mi potrzebny bo wylot filtra mam w wodzie i robi mi się straszny kurz na tafli.Poza tym skimmer bardzo ładnie zasłania grzałkę.Gdy miałem wylot na taflę to troszkę wkurzał mnie ten hałas.Tak będę robił z karmieniem,że będę jednak wyłączał na chwilę filtr,dwa razy po dwie min.dziennie nie powinno zaszkodzić.Zresztą tak twierdzicie a ja Wam wierzę(no bo komu?).

Dzięki wielkie.widzę,że są osoby na które mogę liczyć.Andzrzej

Opublikowano

...na pewno nie zaszkodzi! Chodzi tylko o to ,że to wtedy absorbuje Ciebie. Jeżeli masz wylot w wodzie ale skierowany do góry to nie powinno takie ustawienie robić hałasu..A takie właśnie ustawienie spowoduje to ,że będziesz miał dobrze napowietrzoną wodę i zniknie tzw. pył z powierzchni...Ale tu wybór należy już do Ciebie..W każdym bądź razie takie chwilowe wyłączenie nie jest szkodliwe tylko po prostu upierdliwe dla Ciebie :)

Opublikowano
W każdym bądź razie takie chwilowe wyłączenie nie jest szkodliwe tylko po prostu upierdliwe dla Ciebie :)

Według mnie może podłączyć pod timer ;)

Opublikowano
Według mnie może podłączyć pod timer

..może. Ale musi i tak być przy tym aby w tym samym czasie wsypać pokarm:)

..chyba ,że zrobi tak ,że czasowy wyłącznik wyłączy jemu filtr a w tym samym czasie automatyczne karmidełko zadziała:)

Opublikowano

Jakiś czas temu przy dużych podmianach 50-70% po prostu dokładałem jedną rurkę do wlotu i kubeł brał wodę z niższego pułapu i cały czas pracował. Chodziło o to że wodę "po" dolewałem powoli przez wiele godzin, więc wolałem aby chodził. Po za tym chciałem aby do kubła dostawała się woda powoli i stopniowo wymieszana. Przy normalnych podmianach i przerwie do 1h można wyłączyć. Można też po takiej operacji i na wszelki wypadek nie karmić ryb, tego i następnego dnia.