Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

no to tak porządny kubeł pod biologa już mam.

Czas na narurowca pracującego jako mechanik w przyszłych 300L jednak nie chcę więcej jak 2 korpusów, powoli przyswajam wiedzę budowy narurowca jednak kolega pemergency tak mi namieszał wiedzą na ich temat, że chcę podpytać jeszcze kilka innych osób :D

Co do elementów składowych mniej więcej wiem co i jak ale interesuje mnie najistotniejszy element - pompa obiegowa.

Mam kupionego okazyjnie (jak zwykle) Aqua Medic Ecorunner 3700 jednak pytanie czy pociągnie mi 2 korpusy (wkłady po 100 mikronów)?

Pemergency ma NJ6000 i sobie chwali.

Mnie interesuje czy każda pompa pociągnie "na sucho"?

Szukam jeszcze informacji o Jebao DC6000/DC9000/DC12000 cena rewelacyjna ale czytając temat na pewnym forum poświęconym akwarystyce morskiej i pompach cyrkulacyjnych Jebao mam wątpliwości o jej wytrzymałości i jakości. Poza tym NJ czy AM nie zaniżają paramterów jak to podobno Jebao robi :(

AM Ecorunner jest drogi ale może 3700 pociągnie małego narurowca? Ewentualnie sprzedam go znajomemu bo już mi zawraca głowę, dopłacę i kupię NJ6000 lub używkę AM Ecorunner 12000 :D

Druga sprawa, czy zawory kulowe ło takie --> http://erybka.pl/product-pol-948-Zawor-kulowy-25-mm.html pociągną sprawę? Oczywiście wielkość zależna od rurek pcv jakie zastosuje, ale ogólnie chodzi mi o taki typ. Wyglądają estetycznie, a z powodzeniem w hydraulice w morskich zbiornikach ludzie używają.

Póki co to tyle w moich dywagacji i wątpliwości :)

Co do cieknących pomp jest plan aby wykorzystać stare 54L jako zbiornik do pracy "na mokro" dla takiego Jebao ze stałą dolewką wody RO :D

Gość pemergency
Opublikowano

Kolego są jeszcze pompy CO jak grundfos Alpha, nie musisz zakładać pomp typowo akwarystycznych... Każdy chwali swoje (zazywczaj), ja jestem zadowolony z pompy NJ z kilku powodów. Umieściłem pompę przed sznurkami co powoduje, że przy zapchanych sznurkach wirnik nie kawituje (brak wydostających się bąbelków powietrza z wylotu) i woda dalej jest tłoczona do akwarium przez korpusy.

W ramach testu nie wymieniam sznurków już od 4 tygodni, chcę zobaczyć, na jak długo mogą takie sznurki wystarczyć bez wymiany... zaznaczam, że robię testy wody na bieżąco, w razie w... ;) btw. po 4 tygodniach przepływ spadł o jakieś 30%

Co do samego NJ6000 to spróbuję wymienić kilka zalet, które do mnie przemawiają:

- pompa jest bardzo mocna, 70W robi swoje ;) Przy 1.5m wysokości ponad 4500l/h ;)

- nadaje się do pracy w słonej wodzie (kto wie... może postawię morszczaka w niedalekiej przyszłości :P),

- jest kompletnie niesłyszalna (po miesiącu pracy),

- ma gotowe końcówki do podpięcia węży o różnych rozmiarach, co miało dla mnie niebagatelne znaczenie bo instalację oparłem na takim właśnie "systemie",

- może pracować na zewnątrz jak i w wodzie, do sumpa jak znalazł.

To tyle ode mnie...

Opublikowano

NJ są stosowane z powodzeniem w słonowodnych zbiornikach (nie lubię określenia - morszczak czy morszczyzna).

Grundfosy odpadają, NJ lub AM będzie. Jest jeszcze Jebało :D

Opublikowano

Dzięki Panowie, na allegro są AB ale muszę ceny skonfrontować.

Dobra pompa to podstawa, kusi mnie Jebało ale nie chcę mieć niespodzianek jak koledzy z nano-reef'a odnośnie Jebao WP25/40 (cyrkulacja) :D

Ciągle mało osób ma Jebao DC6000/12000.

Temat otwarty, na spokojnie ważne aby była mocna, w miarę energooszczędna i nie musi być cicha, choć to pojęcie względne :D

Opublikowano
Dobra pompa to podstawa, kusi mnie Jebało ale nie chcę mieć niespodzianek jak koledzy z nano-reef'a odnośnie Jebao WP25/40 (cyrkulacja)
Jeśli dobrze kojarzę to na tej pompie chcesz oprzeć mechanikę w akwa 300l. Jeśli chcesz energooszczędną, wydajną i bezawaryjną to IMHO nie ma lepszej opcji jak C.O. Grundfos Alpha2. Malawi to nie morskie i nie ma co się obawiać użycie "metalowych" elementów.
Opublikowano

Tak w 300L celuję :)

Hyhy, pompy RD od Royala są bajeczne ale ceny koszmarne. Kumpel w 800L z Dyskowcami ma Red Dragon Mini 5000, kupił za bagatelka 1400zł ale kto zamożnemu zabroni :)

Zobaczymy czy dam radę zjechać z ceną AM 12000 :)

Opublikowano

Heh, prawda!

Babeczka już zjechała z ceną za AM ER 12000 pomęczę ją jeszcze :D

Czy znajdzie się dobra dusza i podlinkuje jakieś ciekawe projekty małych narurowców?