Skocz do zawartości

OSI płatki czy granulat i ile jest spiruliny w Spirulinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwie sprawy właściwie mam.

Pokarm w płatkach OSI jest w różnych rozmiarach ponieważ płatki są nierówno pokruszone, te najmniejsze kawałki są świetnym pożywieniem dla narybku pochowanego między kamieniami, którego sobie nie życzę. Kiedy karmie granulatem Danichi lub Hikari wiem, że żadna "kulka" nie dolatuje na dno i nie dokarmiam narybku. Postanowiłem więc, że następne zakupy z OSI będą w granulacie. Zastanawia mnie tylko, że spirulina w płatkach 63g. kosztuje 34 zł a 95g. w granulacie 27 zł (akwarystyczny24.pl) Czy to znaczy, że płatkowana jest lepsza czy tylko droższa w produkcji?

Druga sprawa w składzie Spiruliny OSI, spirulina jest na trzecim miejscu: "mączka rybna, mąka pszenna, Spirulina, mączka krewetkowa, mączka z glonów, koncentrat białka rybiego, czosnek, suszone drożdże Torula, artemia, olej rybny, lecytyna, witaminy." To w zasadzie ile jest tej spiruliny w Spirulinie? I jeszcze jaka jest różnica miedzy OSI Spirulina a OSI Cichlid Flakes? Bo skład jest taki sam tylko nieprzetłumaczony Fish Meal, Wheat Flour, Brine Shrimp, Algae Meal, Shrimp Meal, Ground Brown Rice, Torula Dried Yeast, Fish Oil, Carotene, Natural and Artificial Colours, Vitamin A Palmitate, D-Activated Animal Sterol, DL-Tocopherol Acetate, Choline Chloride, L-Ascorbyl-2-polyphosphate, Inositol, Niacinamide, Calcium d-Pantothenate, Ethoxyquin (as an antioxidant).

- ten brak przetłumaczenia to przypadek czy celowy zabieg (akwarystyczny24.pl)? Może kupowanie obu produktów jest bezcelowe? Bardzo podobnie jest u Danichi Hikari Nature Food. Czy wynika z tego, że z każdej marki należy brać tylko po jednym pokarmie bo w sumie to się od siebie nie różnią składem?

Opublikowano

Kolego Arti ile jest spiruliny w spirulnie OSI tego oprócz samego producenta nie wie nikt. Ale z tego co wiem udział procentowy tego dodatku nie powinien przekraczać w ciągu doby 7% ogólnie podawanego pokarmu, ze względu na nadmierna ilość witaminy A.

Jeżeli chodzi o różnicę po między OSI spirulina , a OSI cichlid flakes to jest taka że ta druga jest skierowana do wszystkożerców jak i mięsożerców, a Spirulina klasycznie dla roślinożerców.

Flakesy i granulat OSI spirulina to to samo jedynie formą się różnią ;-).

Jeżeli chodzi o końcowe pytania to masz rację skład jest ten sam ale pokarmy będą różnić się od siebie procentowym udziałem poszczególnych składników(pisząc ogólnie).

Opublikowano

Kolego Arti każdy pokarm różni się od siebie. Choćby składem procentowym, w jednym jest więcej czegoś a w drugim jest więcej czegoś innego. Różnica procentowa choćby białka np około 5% to już jest duża różnica.

Na innym forum znalazłem bardzo ciekawy wątek gdzie można dowiedzieć się o składzie Naturefood. Zabiera tam głos osoba która jest dystrybutorem NF na Polskę. Nie nie piszę że tylko Nf jest najlepszy i tylko ten pokarm podawać.Wręcz przeciwnie sama wymienia jakie pokarmy podaje. Są tam opisane bardzo dokładnie składy NF i można bardzo dużo się dowiedzieć jaka jest różnica. Podam linka z forum Cichlidae.pl

http://cichlidae.pl/showthread.php?tid=4458

Opublikowano

Granulat OSI pod nazwą Spirulina Pellets w większości pływa po powierzchni wody. Fatalnie się tym karmi mbuniaki. Kupiłem żałuję, płatki są o wiele lepsze.

Rozmiar MEDIUM jest trochę za duży nawet dla dorosłych mbuna.

Rozkruszony w moździerzu wiruje w całym akwarium,wtedy jest w miarę OK.

Opublikowano
Jeżeli chodzi o różnicę po między OSI spirulina , a OSI cichlid flakes to jest taka że ta druga jest skierowana do wszystkożerców jak i mięsożerców, a Spirulina klasycznie dla roślinożerców.

Oficjalnie to wiem jaka jest różnica tylko chodziło mi o to, że składy są bardzo podobne. Zastanawiam się czy nie jest to nabijanie klienta w butelkę.

Kolego Arti każdy pokarm różni się od siebie. Choćby składem procentowym, w jednym jest więcej czegoś a w drugim jest więcej czegoś innego.

Pobożne życzenia, myślę że u tańszych producentów różnica polega na zmianie barwnika farbującego płatki. Bo czy różne kolory płatków w jednym opakowaniu oznaczają, że każdy płatek zrobiony jest z czegoś innego?

Podam linka z forum Cichlidae.pl

http://cichlidae.pl/showthread.php?tid=4458

Dzięki poczytam w wolnej chwili.

Granulat OSI pod nazwą Spirulina Pellets w większości pływa po powierzchni wody. Fatalnie się tym karmi mbuniaki. Kupiłem żałuję, płatki są o wiele lepsze.

Dziwne moje mbuniaki wystawiają łby ponad wodę szczególnie Acei , myślę że jedzenie z powierzchni nie sprawia im problemów. Może masz intensywne światło? Chyba że masz co innego na myśli z tym pokarmem. Ale w tej chwili mam zamiar go kupić.

Opublikowano
Pobożne życzenia, myślę że u tańszych producentów różnica polega na zmianie barwnika farbującego płatki. Bo czy różne kolory płatków w jednym opakowaniu oznaczają, że każdy płatek zrobiony jest z czegoś innego?

Kolego jeżeli wiesz i masz takie myślenie to po co zakładasz wątek. Jak i tak wiesz swoje. Może na początek poczytaj a później się wypowiedz, nie na odwrót. Nie rozumie dlaczego z góry się zakłada że to, to samo, że tylko kolorem się różnią. Nie wiem czy pamiętasz czasy 20-lat wstecz. Czym się karmiło? Był tylko Tropical, i wszyscy byli zadowoleni i nie narzekaliśmy. Teraz mamy wybór, bardzo duży wybór i narzekamy, bo to, bo tamto. Już zaczynam się zastanawiać, że nie powinniśmy mieć wybory. Wtedy byłby spokój i łatwo byłoby podjąć decyzję.

To jest opis produktu Naturefood, opis ten zaczerpnołem z innego forum do któreg podawałem link

Supreme Doktor

Składniki:

białko 38,1%,

tłuszcze 10,8%,

włókna 0,6%,

popiół 7,4%,

Dodatki:

Vit. A 210.000 I.E.,

Vit. D3 1800 I.E.,

Vit. E 500 mg

Premium Kristall:

Składniki:

białko 55%,

tłuszcze 14%,

włókna 0,6%,

popiół 9%,

dodatki:

Vit. A 63.000 I.E,

Vit. D3 1.700 I.E.,

Vit. E 240 mg

Supreme Bettafood

Składniki:

białko 46%,

tłuszcze 12,8%,

włókna 1,1%,

popiół 6,5%,

dodatki:

Vit. A 288000 I.E,

Vit. D3 2600 I.E.,

Vit. E 440 mg

Jak ktoś coś "wie i ma rację", to nawet najlepsze tłumaczenie nie pomoże.

Szkoda pisać.

Marta

Widać różnicę w składzie??

Opublikowano
Nie wiem czy pamiętasz czasy 20-lat wstecz. Czym się karmiło? Był tylko Tropical, i wszyscy byli zadowoleni i nie narzekaliśmy.

Pamiętam i własnie o takie pokarmy mi chodziło bo tam też były różnokolorowe płatki.

I czytałem składy. OSI Spirulina i OSI Cichlid ma identyczny skład i oto mi głównie chodzi. Nie mów mi Meszek że wierzysz producentom, że głównie dbają o twoje ryby a nie o swoje portfele?

A dyskusja polega na podważaniu argumentów więc nie nerwowo proszę.

Opublikowano

No tak najlepiej nikomu nie wierzyć. Choć trochę zaufania do kogoś trzeba mieć:-). Wiem, że każdy myśli żeby tylko zarobić, cóż takie czasy.

Chciałbym teraz pokazać czym różni się spirulina OSI od cichlid flakes OSI

SPIRULINA OSI

Skład: mączka rybna, mąka pszenna, Spirulina, mączka krewetkowa, mączka z glonów, koncentrat białka rybiego, czosnek, suszone drożdże Torula, artemia, olej rybny, lecytyna, witaminy.

Gwarantowana analiza:

Składnik

Zawartość Białko surowe min. 41%

Tłuszcz surowy min. 4%

Włókno surowe max. 6%

Wilgotność max. 6%

Witamina A 17600 IU/kg Witamina D 1760 IU/kg Witamina E 220 IU/kg Witamina C 440 mg/kg Cholina 1100 mg/kg Inozotol 220 mg/kg Niacyna 220 mg/kg Witamina B5 176 mg/kg Fosfor 0,6%

Cichlid Flakes

Skład: Fish Meal, Wheat Flour, Brine Shrimp, Algae Meal, Shrimp Meal, Ground Brown Rice, Torula Dried Yeast, Fish Oil, Carotene, Natural and Artificial Colours, Vitamin A Palmitate, D-Activated Animal Sterol, DL-Tocopherol Acetate, Choline Chloride, L-Ascorbyl-2-polyphosphate, Inositol, Niacinamide, Calcium d-Pantothenate, Ethoxyquin (as an antioxidant).

Po przetłumaczeniu przez translator

Mączka rybna, mąka pszenna, krewetki solance, Algi Mąka Krewetki Mąka, ryż brązowy, Torula suszone drożdże, tran, karoten, naturalne i sztuczne kolory, palmitynian witaminy A, D-aktywowany zwierzęcy sterol, octan DL-tokoferol, chlorek choliny L-askorbinowy 2-polifosforan, inozytol, amid niacyny, d-pantotenian wapnia, Ethoxyquin (jako przeciwutleniacz).

Gwarantowana analiza:

Składnik

Zawartość Białko surowe min. 46%

Tłuszcz surowy min. 7%

Włókno surowe max. 4%

Wilgotność max. 8%

Witamina A 17600 IU/kg Witamina D 1760 IU/kg, Witamina E 220 IU/kg, Witamina C 440 mg/kg, Cholina 1100 mg/kg, Inozotol 220 mg/kg, Niacyna 220 mg/kg, Witamina B5 176 mg/kg, Fosfor 0,6%

Jak można zauważyć skład jednego jak i drugiego pokarmu się różni. A i udział procentowy też jest inny. I dla mnie to te pokarmy się różnią od siebie.

A może przedstawiciel tegoż pokarmu na Polskę się wypowie i rozwiąże nasze problemy. O których my nie wiemy.

Opublikowano
A może przedstawiciel tegoż pokarmu na Polskę się wypowie i rozwiąże nasze problemy. O których my nie wiemy.

I będzie to rzetelna i obiektywna wypowiedź strony niezaangażowanej i niczym innym po za pisaniem prawdy niezainteresowanej. ;)

Opublikowano

Nie wiem czy nie widzisz czy nie chcesz zauważyć różnic? Dla niektórych kiełbasa myśliwska i zwyczajna to też to samo - mięso ;). Miałem kolegę który z ryb rozróżniał dwa rodzaje ryba (ta z ościami) i filet (ten bez ości) :mrgreen: