Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, pozner napisał:

Bardzo fajny dokument. Od razu moją uwagę zwróciły dwie rzeczy.

1/ Przez cały film lektor powtarza, że skały w jeziorze są granitowe, a do tej pory czytałem tutaj i nie tylko, że są wapienne. Jak to jest na prawdę?

2/ Ten fragment też dał mi do myślenia. 

"Głównym pożywieniem jest kobierzec glonów pokrywających skały. Glony mają znakomite warunki do wzrostu przy stale docierającym, tropikalnym słońcu i ciągłym dopływie do jeziora składników odżywczych przynoszonych przez 14 dużych rzek. Odchody ryb również zwiększają ilość tych składników. Ryby zasilają rośliny, którymi się żywią"

Może nie ma co zbytnio demonizować negatywnej roli, gdzieś tam zgromadzonych za lub pod kamieniem, kupek. Jak widać, przy prawidłowo funkcjonującym biologicznym oczyszczaniu wody, mogą odgrywać wręcz pozytywną rolę. I jeszcze:

"Tworzą go (ten kobierzec) zróżnicowane grupy jednokomurkowych glonów nitkowatych, niezliczone bakterie, drobne skorupiaki, oraz inne organizmy jednokomurkowe."

Warstwa glonów na skałach zwiększa możliwość osiedlenia się na nich/wśród nich różnych bakterii, w tym pewnie nitryfikacyjnych. Warto mieć ich jak najwięcej. Wątpię w to, że goły kamień daje takie możliwości.

Witaj
W rejonie jezior występują skały metamorficzne, gniejsy, granity, kwarcyt. Myślę że podobnie jak w Tanganice większość skał w tym zbiorniku to granit.
Pokarm w większości pochodzi z glonów porastających skały. Robiono nawet badania z których wynikało że na 1 metr kwadratowy glonów stwierdzono 300 000  drobnych organizmów F&F. Nie oznacza to jednak że są to ryby mięsożerne, procentowo było to około 5% tego mięsnego pokarmu. Mimo że występuje tam sporo ryb pokarmu jest niewiele, pomijam pokarm występujący okresowo. :)

Opublikowano

Nie twierdzę, że to są ryby mięsożerne. Pokarm mięsny jest dodatkiem, takim przy okazji. Zwróciłem uwagę, że glony nie tylko są źródłem pożywienia, ale są ważnym elementem ekosystemu. Oglądając sporo tych filmów z Malawi zauważyłem, że dobrostan ryb może zależeć od lokacji. Pora roku nie ma tu, moim zdaniem, znaczenia, gdyż wszystkie filmy kręcone są w tej samej porze. W porze deszczowej woda jest zbyt mętna. Na wielu filmach ryby wyglądają tak dobrze, że przez wielu uznane by były za spasione. Oczywiście mogę się mylić. Bazuję tylko na filmach.

Opublikowano
Dnia 28.05.2017 o 18:08, pozner napisał:

Glony mają znakomite warunki do wzrostu przy stale docierającym, tropikalnym słońcu i ciągłym dopływie do jeziora składników odżywczych przynoszonych przez 14 dużych rzek

No z tymi 14 dużymi rzekami to chyba im się coś pomyliło, z większych to wpływają  Ruhuhu i Songwe, a wypływa Shire, zapewne są również mniejsze i te które powstają w porze deszczowej.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.