Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę Was o poradę, zamierzam zakupić w/w cyrkulator, jednak obawiam sie czy do 160l nie będzie on zbyt mocny i np. w nocy na czas snu ryb nie będzie to problem.

Kolejne pytanie, czy do kierowania strumienia wody użytkownicy tego filtra używają końcówki z zestawu czy raczej jakiś samoróbek?

Ostatnio zauważyłem, że zdecydowanie szwankuje u mnie cyrkulacja i zastanawiam się czy nie zrezygnować z deszczownicy od swojej tetry i nie dać jakiejś dyszy w jej miejsce, aby tym wspomóc prąd wody, co o tym sądzicie?

Opublikowano

U mnie w 160 l sam świetnie sobie radził z utrzymaniem porządku i był trochę skręcony bo za mocno dmuchał. Teraz daje radę w 300 l razem z falownikiem. Uważam że będziesz zadowolony. Większej brać nie ma sensu bo bierze więcej prądu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja mam to sam szkiełko i ten sam circulator 1500 i spokojnie mogę powiedzieć ze jest za mocny cały czas mam przykręcony i założoną łopatkę ponieważ wszystko rozdmuchuje żałuje ze nie kupiłem circulator 1000 :mad:

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ostatnio zauważyłem, że zdecydowanie szwankuje u mnie cyrkulacja i zastanawiam się czy nie zrezygnować z deszczownicy od swojej tetry i nie dać jakiejś dyszy w jej miejsce, aby tym wspomóc prąd wody, co o tym sądzicie?

...deszczownia zawsze powoduje pogorszenie cyrkulacji. Circulator aquael 1500 ma regulacje przepływu i możesz go skręcić tak jak Waszek18 pisze. Skieruj wylot tak aby dmuchał Ci pod powierzchnie lustra i będziesz miał super natlenianie i nie będzie wtedy dmuchał piasku. Dołożysz z jedną rurkę , gęstą gąbkę i masz wtedy za jednym zamachem filtr wewnętrzny:)

Opublikowano
Circulator aquael 1500 ma regulacje przepływu i możesz go skręcić tak jak Waszek18 pisze.

Po co kupować 1500 i przykręcać jak mozna kupic 1000 i żeby działał bez przykręcania i pobierał mniej prądu :D

P.S Mnie sie tak wydaje i jak mowie żałuje że nie kupiełem circulator aquael 1000 :D

Opublikowano
Po co kupować 1500 i przykręcać jak mozna kupic 1000 i żeby działał bez przykręcania i pobierał mniej prądu :D

P.S Mnie sie tak wydaje i jak mowie żałuje że nie kupiełem circulator aquael 1000 :D

Później kupisz większe akwarium i będziesz musiał kupić nowy a tak już będzie a pozatym zawsze lepiej mieć troche mocy w zapasie.

Opublikowano
Później kupisz większe akwarium i będziesz musiał kupić nowy a tak już będzie a pozatym zawsze lepiej mieć troche mocy w zapasie.

Ja wyraziłem ino swoje zdanie poczyta rozważny i zrobi jak będzie uważał.

Opublikowano

Myślałem własnie o 1500 i założenie gęstej gąbki, która pewnie też trochę stłumi przepływ.

Co do ustalania kierunku, to używacie tych dołączonych w zestawie, ta taka łopatka, czy w jaki sposób kierujecie strumieniem?

Zamiast deszczownicy używacie dyszy, czy w jaki sposób robicie wylot z kubełka?

Opublikowano
Po co kupować 1500 i przykręcać jak mozna kupic 1000

..po to aby mieć na zapas z różnych względów!

-- dołączony post:

Zamiast deszczownicy używacie dyszy, czy w jaki sposób robicie wylot z kubełka?

..w zestawie w kubełkach są takie trochę płaskie dysze. I raczej tego używamy.Ale można dokupić " rozgałęźniki" ale w sumie zasada wylotu wody jest taka sama tyle,że wylatujący strumień podzielisz na dwa dmuchające w różne strony. Coś takiego można dać:

DYSZA WYLOTOWA PODWÓJNA (4362687257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/43/62/68/72/4362687257@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@43/62/68/72@@AMEPARAM@@4362687257

Opublikowano

Ok dziękuję, u mnie w starej tetrze jest tylko deszczownica, stąd pytanie.

EDIT: Jeszcze bym prosił o odpowiedź na pytanie: Co do ustalania kierunku, to używacie tych dołączonych w zestawie, ta taka łopatka, czy w jaki sposób kierujecie strumieniem?