Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Zacznę od tego ze to mój pierwszy post więc witam wszystkich. Nie witam się w oficjalnym wątku gdyż jeszcze nie posiadam akwa Tanganickiego ;).

Chciałem zapytać czy woda o twardości ogólnej 20 stopni niemieckich i węglanowej około 11 będzie odpowiadać pyszczkom? Taką mam w kranie i inna nie będzie a mieszanie jej z RO nie wchodzi w opcję.

Generalnie zmieniam akwa na większe i zastanawiam się nad biotopem Tanganika lub Malawi, ale wybór ten uzależniam głownie od tego czy ryby będą się dobrze czuły w wodzie którą mogę im zapewnić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Hej

Zacznę od tego ze to mój pierwszy post więc witam wszystkich. Nie witam się w oficjalnym wątku gdyż jeszcze nie posiadam akwa Tanganickiego ;).

Chciałem zapytać czy woda o twardości ogólnej 20 stopni niemieckich i węglanowej około 11 będzie odpowiadać pyszczkom? Taką mam w kranie i inna nie będzie a mieszanie jej z RO nie wchodzi w opcję.

Generalnie zmieniam akwa na większe i zastanawiam się nad biotopem Tanganika lub Malawi, ale wybór ten uzależniam głownie od tego czy ryby będą się dobrze czuły w wodzie którą mogę im zapewnić.

Pozdrawiam

Twardość wody jeśli jest stabilna nie ma większego znaczenia. Co prawda w jeziorze Tanganika jest wyższa i bardziej zbliżona do twojej kranówki. ( tam KH-16-18 stN a GH -7-11 stN) ale pod tym względem możesz spokojnie wybierać jeden bądz drugi biotop. O wiele ważniejsze jest pH wody jaką masz w kranie i zawartość azotanów NO3 - a tego nie podałeś ( tylko wyniki z testów kropelkowych - z pasków 6in1 nie są miarodajne)

Opublikowano
Ph wody kranowej to 7,3 zgodnie z danymi na stronie wodociągów, tak więc troszkę sody i powinno być ok ;)

Nie ma się co opierać o dane z wodociągów. Może u nich taka woda jest (na wejściu) ale musisz pamiętać, że ta woda trafia do Ciebie za pomocą rur, które pamiętają nie raz II WŚ. Tylko testy mogą potwierdzić jakie rzeczywiście ma parametry woda w kranie.

Opublikowano

Twardość sprawdzałem u siebie testami ponieważ posiadałem dwa akwa w domu. Obecnie zostało jedno gdzie ph=7 ale mieszam tam kranowit na pół z demineralką. Tak więc ph i TW mam potwierdzone.