Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nadzieję że kolega którego zacytowałem nie będzie miał mi tego za złe.

,,Oświetlenie i wystrój poprzedniego lokum niema IMHO kompletnie wpływu na wygląd ryby w nowym akwarium"

Barwa ryby zależy od środowiska i warunków życia danego osobnika. Zapewne znane są wam sytuacje, gdzie wyjmując wybarwionego samca z naszego zbiornika wybarwia się kolejny, który wcześniej był szary. Ryby same tym sterują za pomocą guaniny. W tym konkretnym przypadku spowodowane jest to stresem wywieranym przez dominanta. Napisałem o tym gdyż na kolor ryby wpływa sporo czynników.

Cytat z artykułu ,,Barwa ryby - czy są niebieskie ryby"

"Zmiana barwy nie następuje wyłącznie na skutek wewnętrznych przemian chromatoforów. Może również nastąpić w wyniku zwiększenia lub zmniejszenia liczby tych komórek pod wpływem długo działających bodźców środowiska, jak na przykład zmiana ciemnego podłoża w jasne,,

Jak dla mnie temat ciekawy, pozdrawiam;)

Opublikowano

Piotrola za złe nie mam ale wyrwane zdanie z kontekstu może mylić. To zdanie tyczyło się samic saulosi Coral i Red red. Tu piszesz rzecz oczywistą w przypadku samców;) ale i niektóre samice również zmieniają kolor w zależności od nastroju i otoczenia, i robią to szybko. Samice Metriaclima sp. "Chewere" przy ciemnych kamieniach i tle są ciemnobrązowe (niemal czarne) a przeniesiona do akwa z jasnym wystrojem staje się jasnobrązowa i to niemal od razu. U Saulosi i redów takich zmian nie zaobserwowałem podobnie jak w przypadku Yellow.

Natomiast dominująca samica często przyjmuje prawie samcze barwy. Z moich obserwacji wynika iż samice w barwach ochronnych "szaro-bure" bardzo szybko dostosowują się ubarwieniem do wystroju (po coś to ubarwienie natura im dała ;). Natomiast jaskrawe samice takiej zdolności nie posiadają bo natura stwierdziła iż im to zbędne :). Zauważyłem też zależności od jakości karmy na wybarwienie jaskrawych samic jak i samców.

Opublikowano

Witaj, myślę że samice srebrno szare nie są widoczne dla drapieżnika i dlatego nie zmieniają kolorów, inaczej jest z samicami podobnymi do samców, one muszą zmieniać kolory chociażby przy opiece nad potomstwem. U Yelow tego nie zaobserwowałeś bo to prawie albinos. Autor w artykule opisuje długie działanie ciemnego akwarium na zanik komórek odpowiedzialnych za barwę (tak zrozumiałem). Jak piszesz karma ma wpływ na te komórki które zawierają barwniki , raczej to co się w niej znajduje.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fkopalniawiedzy.pl%2Fryby-skora-lustrzany-poblask-krysztaly-guanina-odbicie-Lia-Addadi%2C4060&ei=r666U-bOOuiS7AbPz4HICQ&usg=AFQjCNFPRkg6m9z4SK_VqyI_DHp9iqFgwg

Opublikowano
Witaj, myślę że samice srebrno szare nie są widoczne dla drapieżnika i dlatego nie zmieniają kolorów, inaczej jest z samicami podobnymi do samców, one muszą zmieniać kolory chociażby przy opiece nad potomstwem
Właśnie zauważyłem odwrotną reakcję na otoczenie, samice srebrnoszare czy szarobure ;) bardzo szybko zmieniają "odcień" na jaśniejszy lub ciemniejszy w zależności od wystroju. Natomiast u samic "kolorowych" tego nie zaobserwowałem. Czym to jest spowodowane ??? to już chyba natura wie a my się możemy domyślać, niewątpliwie ma tu znaczenie środowisko w jakim przebywają i ilość występujących na tym terenie drapieżników.

Autor w artykule opisuje długie działanie ciemnego akwarium na zanik komórek odpowiedzialnych za barwę (tak zrozumiałem).
Tu raczej chodzi o naprawdę długotrwałe zmiany (pokoleniowe), stąd między innymi różna kolorystyka tego samego gatunku spowodowana miejsce występowania (piszę oczywiście o Malawii).

U Yelow tego nie zaobserwowałeś bo to prawie albinos.

Co jak co ale nigdy bym tego żółtka tak nie nazwał :)