Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...jest dokładnie jak mówisz Piotr. Kupisz do 300 litrów 5 szt. wypasionych to one potem mają w nosie okrzemki. Kupisz 5szt głodnych to w mig się uporają. Najlepiej kupić do 300-240 litrów z 8 sztuk. Jak długo przebywają w sklepie to potem w akwa rzucają się na okrzemki. Ale jak już zjedzą co mają zjeść to ich aktywność spada. Najlepiej kupować w miarę małe. A te 8 sztuk nawet w 240 litrach nie rzuca się w oczy. gdybyś chciał usunać teraz okrzemki to byś musiał po prostu wymienić Helmety na głodne wilki:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja po pół roku z helmetami mogę powiedzieć, że cały czas zjadają glony, ale zostało ich już chyba 5-6 szt z 8 ..

ryby są na tyle pomysłowe, że nawet ślimaka, który jest całkowicie przyklejony do szyby i teoretycznie żadna jego miękka część nie wystaje w jakiś sposób zjadają .. ;) znalazłem dwie muszle opuszczone i te pokrywki od muszli z obskubanym mięsem .. jak widać nie ma, że się nie da :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja około 2 lat temu zakupiłem(w sumie teraz sam nie mogę sobie odpowiedzieć na pytanie ''po co'') 4szt helmetów...

Po jakimś tam czasie zostały tylko puste muszle :D...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie helmety na początku spełniały swoją rolę, teraz okrzemka już dawno nie ma, a ślimaki zostawiły mnóstwo bardzo brzydkich białych jaj. Czy ktoś znalazł sposób żeby się tego pozbyć? Jest tego tak wiele, że skrobanie odpada. Chyba, że przy okazji resetu akwarium i całkowitej zmiany wystroju. 

Opublikowano
3 godziny temu, mariuszes napisał:

U mnie helmety na początku spełniały swoją rolę, teraz okrzemka już dawno nie ma, a ślimaki zostawiły mnóstwo bardzo brzydkich białych jaj. Czy ktoś znalazł sposób żeby się tego pozbyć? Jest tego tak wiele, że skrobanie odpada. Chyba, że przy okazji resetu akwarium i całkowitej zmiany wystroju. 

Tak ja znalazłem!!!

Usunąłem Helmety,znaczy ryby je usunęły :D 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a jak się te helmety mają do piasku? Dziś obserwowałem jak facet wpuścił i jeden zaczął się w momencie zakopywać obok kamienia. Z piasku który spod niego wychodził zrobił się taki nieestetyczny sterczący glut. Czy jak prześwidrują dno to cały piasek taki będzie czy to taki przejściowy etap?

I co z tymi jajeczkami, jest jakiś sposób na ich usunięcie w przypadku gdy się pojawią czy tylko skrobanie albo szorowanie?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałabym odświeżyć temat. Kupiłam 10 ślimaków military helmet. Na jednym znajdują się jajka na skorupie. Co zrobić żeby się wykluły? Doczytałam, że ślimaki naturalnie wędrują z wód słodkich do morza i tam się rozmnażają. Jakie parametry powinna mieć woda, aby coś z tego wynikło? Skoro mam już jajka, to chętnie bym skorzystała z okazji. I kolejne pytanie: jeśli już przenieść ślimaka do słonej wody to z jajkami na skorupie czy może jakoś ściągnąć te jajka i dać do słonej wody? Może ktoś je rozmnażał i coś doradzi.