Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
.Jeżeli ktoś posiada te ślimaki które nie ma co ukrywać są żarłoczne,a do tego podłączy sobie taki absorber,czy po pewnym czasie nie doprowadzi do śmierci głodowej tych ślimaków?

...wtedy jedynym wyjściem jest ograniczyć ich obsadę!Na początku najczęściej dajemy ich zbyt wiele ( trudno jednoznacznie określić ich ilość do danego litrażu czy ilości glonów) po to aby szybko uwinęły się z okrzemkami . Z biegiem czasu gdy nie ma już okrzemek w akwarium one robią się głodne co poznać po tym ,że zaczynają żerować w ciągu dnia ( pomijając złe parametry wody). Dlatego najlepiej wtedy się ich pozbyć lub zmniejszyć obsadę .

Opublikowano

Grzegorzu tak jak odpowiedział Ci Andrzej trudno jednoznacznie określić.

Ilość ślimaków zawsze zależy od chęci osiągnięcia szybkiego efektu, czy stanu akwarium i wysypu okrzemek.

Ja wciąż mam swoje 11 ślimaków i choć na tle jest co jeść (glony) to górnej części tła nie ruszają :)

W przypadku problemów zawsze można się ślimaków pozbyć tak jak Andrzej zaproponował.

Chyba, że Deccorativo jeszcze rzuciłby tutaj swoim okiem światło na temat.

Opublikowano

Ja mam 3 w swoim 240L, nie rozumiem kupowania "40" sztuk bo szybko będzie czysto. Działają i żyją spokojnie, jak jest czysto to oddaje kolegom, jak znów coś się pojawi w akwa to znów podbieram, w taki sposób ślimaki, które są tak wielbione przez swoje "cudowne" moce...żyją, a nie wegetują lub są wywalane. Pomyśl może masz kogoś z kim możesz kupić kilka sztuk by działały wymiennie?

Opublikowano

Moje pytanie było tych w stylu "co by było gdy?".Puki co żarcia mają tyle że przez długie miechy nie przerobią:).Mam ich 8 w 200l i przez tydzień prawie uporały się z tym co jest na szybach,ale to jest pryszcz w porównaniu z tym co jest na kamieniach,a za to się nawet nie wzięły:)

Opublikowano

Grzegorzu to nie było bezpośrednio do Ciebie, lecz wylanie mojej frustracji odnośnie takiego postępowania jakie opisałem ;) Może podsunie pomysł innym co tak robią.

Opublikowano
Moje pytanie było tych w stylu "co by było gdy?".Puki co żarcia mają tyle że przez długie miechy nie przerobią:).Mam ich 8 w 200l i przez tydzień prawie uporały się z tym co jest na szybach,ale to jest pryszcz w porównaniu z tym co jest na kamieniach,a za to się nawet nie wzięły:)

To Ty szyb sam nie czyścisz, to już lenistwo

Opublikowano

u mnie to wygląda mniej więcej tak ;p

mam je dopiero od 2 dni to jestem wyrozumiały, że nie siedzą na kamieniach tylko na szybach albo filtrze. Generalnie ta ścieżka, którą tu widać, powstała w pierwszej godzinie pobytu ślimaków (mam 3 na 112l). Położyłem wszystkie na kamieniach, porobiły coś takiego i sobie poszły :( ale z tego co czytałem u innych, ich efekty są widoczne po tygodniach, nie dniach, więc nie przemieszczam ich manualnie, tylko niech sobie same trafią na co trzeba.

post-15272-14695719182354_thumb.jpg