Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
Zdecydowanie polecam unimaxa500. Potężny filtr z ogromem możliwości. Miałem go w roślinniaku 240l i zamiatał aż miło. Żadnego zbędnego cyrkulatora. Nawet jeżeli w przyszłości zmienisz baniak na większy 9 nawet 600l ) to unimax500 ogarnie Ci biologię w zupełności.

Teraz mam tego unimaxa w 576l malawi.

Biologię ogarnie, ale o żadnym zamiataniu nie ma mowy... panowie trochę powagi, nie wmawiajcie komuś, że ten kubeł to jakieś tornado w baniaku robi, bo to jakieś kompletne brednie...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Panowie nie chcę się narażać na nowym forum ale kolega wyżej ma rację, poza tym co do Aquael'a co nieco wiem i nie kupię na pewno polskiej myśli technicznej :)

Zawodnicy jacy po przemyśleniach pozostali to:

Fluval 406

Eheim 2073/2075

JBL e1901

Eheim 2226/2228 jak znajdę ale sam nie wiem.

Wszystko w zbliżonych cenach.

Dodatkowo po wstępnych konsultacjach z kolegą - pemergency będę kompletował klocki do filtra narurowego :) Za co mu serdecznie dziękuję.

Poza tym w zbiorniku będzie jakaś małą pompa cyrkulacyjna (zboczenie po zbiornikach morskich mi pozostało :)) no i jakby co dodam, mechanika Eheim Pick Up 2012 (mam w pudle na czarną godzinę).

Tak, zdecydowałem że powracam do Malawi. Wiem, że 300L szału nie robi i nie będzie robić ale tak musi być.

Proszę o pomoc w wyborze kubełka z wyżej podanych. Zastanawiałem się przez chwilę nad Fluval 306 ale już wolałbym dopłacić do 406 i tyle.

Koleś od Eheimów nie odzywa się, ja też go na tę chwilę olewam i kupię coś nowego, będę spokojniejszy. Zbiornik będę odpalał raczej w zimie na spokojnie ale filtr już w lipcu zakupię, ewentualnie początek sierpnia.

Gość pemergency
Opublikowano

Jeśli chodzi o biologię to każdy z wymienionych będzie dobry...

Osobiście wybrałbym najciszej pracujący filtr ;) i jak najmniej prądożerny...

Co do mojej pomocy jeśli chodzi o narurowca, to ja w tym temacie nie jestem ekspertem, sam mam takie rozwiązanie od niedawna, także proponowałbym skonsultować samą budowę narurowca z większym gronem użytkowników... Ja natomiast udostępnię Ci kolego wszystkie możliwe informacje jakie zebrałem na ten temat i zdjęcia tego co udało mi się wymodzić... zaznaczam, że jestem upośledzony manualnie, więc wysokim poziomem estetyki moja instalacja nie grzeszy, ale i tak jestem z niej dumny :D

Opublikowano
Aquael'a co nieco wiem i nie kupię na pewno polskiej myśli technicznej

A ja kupiłem 250-tkę, pracuje ponad 5 lat i jestem zadowolony.

500 była polecana do roślinnego bo o takim akwa na początku była mowa. IMHO w malawi żaden kubeł bez wspomagania nie pozamiata dna, no chyba że wielki w małym akwa z oszczędnym wystrojem ;).

Opublikowano

Jak pisałem miałem unimaxa500 w 240l z roślinami. Zamiatał roślinami w lewo i prawo ale skoro ktoś wie lepiej jak u mnie zamiatał to chyba zbędne moje wypociny. Wg mnie unimax kładzie inne filtry na łopatki.

Gość pemergency
Opublikowano
A ja kupiłem 250-tkę, pracuje ponad 5 lat i jestem zadowolony.

500 była polecana do roślinnego bo o takim akwa na początku była mowa. IMHO w malawi żaden kubeł bez wspomagania nie pozamiata dna, no chyba że wielki w małym akwa z oszczędnym wystrojem ;).

Dokładnie o to mi chodziło, w malawi chodzi o zamiatanie dna, a nie roślin, a kolega już kilka razy wspomniał, że robi przesiadkę na malawi.

-- dołączony post:

Jak pisałem miałem unimaxa500 w 240l z roślinami. Zamiatał roślinami w lewo i prawo ale skoro ktoś wie lepiej jak u mnie zamiatał to chyba zbędne moje wypociny. Wg mnie unimax kładzie inne filtry na łopatki.

Jakie inne filtry kładzie na łopatki? ;) dasz przykłady? tak z czystej ciekawości pytam...

Opublikowano
Dokładnie o to mi chodziło, w malawi chodzi o zamiatanie dna, a nie roślin, a kolega już kilka razy wspomniał, że robi przesiadkę na malawi.

-- dołączony post:

Jakie inne filtry kładzie na łopatki? ;) dasz przykłady? tak z czystej ciekawości pytam...

Znajdź inny z realnym takim przepływem w tej cenie. Znajdź z 2 wlotami i wylotami w tej cenie. Znajdź o takiej pojemności w tej cenie.

Chyba wystarczy.

Gość pemergency
Opublikowano
Znajdź inny z realnym takim przepływem w tej cenie. Znajdź z 2 wlotami i wylotami w tej cenie. Znajdź o takiej pojemności w tej cenie.

Chyba wystarczy.

JBL E1901 +dodatkowa rurka zasysu +trójnik ;) = Większy, mocniejszy, oszczędniejszy

btw. ten przepływ podany przez producenta nie jest realny ;)

Opublikowano

O którym przepływie piszesz bo Aquael podaje dwa, wydajność pompy i przepływ przez czyste wkłady?

Moja 250tka ma 1000/650l/h nie mierzyłem dokładnie ale w przybliżeniu tak jest.