Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej,

No jasnowidz z Ciebie czy co ? :)

Tak mam Tetra 6w1 . . . Nic nie dolewałem poza bakteriami.

Tak mam szklaną kulę:shock:

Przyjacielu :D w szklanej kuli widzę u ciebie nieodpartą i niezwłoczną potrzebę zakupu 4ech testów kropelkowych najlepiej JBLa na:

pH wyłacznie zakres 7,4-9

NH4

NO2

NO3 i tu szklana kula widzi w nieodległej przyszłości problemy :( ale nie martw się - przyjdzie dobra wróżka i wybawi cię z kłopotów:D

A jak już kupisz testy to weż garść wody z baniaka i zmierz te cztery parametry, a wyniki obwieść wszem i wobec.

PS szklana kula pyta - a jak już odpaliłeś tego Eheima 1200 XL to tam czasami nie był w środku zeolit????

• Dziękuję 1
Opublikowano

WItam,

OK zrobi sie :)

W filtrze mam oryginalne wkłady Eheim czyli : Eheim Mech ( jeden poziom) i Eheim Substrat Pro ( dwa poziomy). To raczej nie jest zeolith . . .

pozdr

-- dołączony post:

Czy wsypanie trochę pokarmu do pustego akwarium ma sens ? aby zapoczątkować dojrzewanie . . . W skład płatków wchodzą jakieś resztki ryb . . .

Opublikowano

Z tymi testami deccorativo ma rację i jeżeli chcesz znać prawdziwe parametry wody to wywal te paski. Ja też byłem zły bo zapłaciłem za nie ponad pięć dych. Na paskowych ph było między sześć a siedem więc dolewałem preparatu zwiększającego ph. Po zbadaniu testem kropelkowym okazało się że faktyczne ph było koło dychy. Jak pisał w/w (pozdrawiam) zrobiłem "domestos" z wody

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Powracam do tematu . . .wpuściłem pierwsze 3 ryby 4 dni po zalaniu baniaka i mam już w międzyczasie 7 rybek . . . . Wszystkie miewają się wyśmienicie, NO2 na niewykrywalnym poziomie. Pytanie tylko, jak rozpoznać, że cykl azotowy się zamknął ?!

Akwarium zalane 04.07 - dodałem 30 ampułek BioDIgest Start Up, po tygodniu dolałem bakterie EasyLife, po dwóch tygodniach druga dawka Easy Life i w ten piątek daję ostatnią dawkę ( wg instrukcji ) . . .

Miałem przed ok 10 dniami dość mleczną/mętną wodę ale już od ponad tygodnia jest kryształ :)

Czy mam mierzyć NO3 i jak osiągnę poziom - właśnie jaki ? - to będzie znaczyło że małowiele cykl się zamyka ?

Mam tu na miejscu hodowcę od którego kupiłem rybki i on twierdzi że dopiero po ok. 7 tygodniach jest skok NO2 ??

Gość pemergency
Opublikowano

Cykl zamknięty to zazwyczaj nh4-0, no2-0, no3 na wykrywalnym poziomie (różnie z tym bywa), niektórzy no3 mają wysoko inni blisko zera.

P.S. Jesteś z Kujawsko-Pomorskiego? Małowiele? ;)

Opublikowano

Hej,

Dzieki, tak kujawsko-pomorskie, Świecie koło Bydgoszczy ale tam nie mieszkam od 10 lat.

Muszę zmierzyć NO3 i NH4 . . .

pozdr

Gość pemergency
Opublikowano
Hej,

Dzieki, tak kujawsko-pomorskie, Świecie koło Bydgoszczy ale tam nie mieszkam od 10 lat.

Muszę zmierzyć NO3 i NH4 . . .

pozdr

Hehe, stąd to małowiele ;) sorka za OT