Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W swojej 200-ce posiadam dwa filtry zew.,jeden to jbl 901,a drugi mini kani 120.Jak wspominają koledzy na tym forum jest to raczej słaby filtr,ale ja go dodałem jako pomoc do 901.Pompę umieściłem na zew. i podłączyłem go na wężach 12/16, i to był błąd woda lała się jak krew z nosa.Więc wprowadziłem pewne modyfikacje przede wszystkim kupiłem mocniejszą pompę MK-800,następnie w ogrodniczym zakupiłem wąż o średnicy wew.16mm (5/8 cala),i pompę umieściłem w akwarium.Teraz przepływ jest porównywalny z 901.Nie twierdzę że filtr ten sam wystarczy do 200l,ale po modyfikacjach spokojnie może robić jako powiedzmy biolog nawet w większym akwarium.Więc moim zdaniem nie ma sensu od razu się pozbywać tego filtra jak przechodzi się na większy baniak,bo po niezbyt kosztownych przeróbkach działa całkiem nieźle.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Więc moim zdaniem nie ma sensu od razu się pozbywać tego filtra jak przechodzi się na większy baniak,bo po niezbyt kosztownych przeróbkach działa całkiem nieźle.

....Grzegorz! Masz racje..nie należy pozbywać się starego filtra jak przechodzi się na inny większy baniak i to z bardziej jeszcze prozaicznej przyczyny:) W razie awarii masz wtedy zastępczy..Dwa tygodnie temu puściła mi uszczelka pod zaworem w NCF-1500 a było to w piątek...Szybko podpiąłem stary Midikiani 800 i przez tydzień spokojnie czekałem na dostawę nowego zaworu. A tak bym leżał i piszczał:)

..a jak się jest kreatywnym jak w Twoim przypadku to się okazuje, że można jeszcze w inny sposób go wykorzystać!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po dłuższej przerwie powracam do tematu.Właśnie dzisiaj ulepszyłem dodatkowo ten co by tu nie ukrywać słaby filtr (chodzi o przepływ).Można podłączyć do niego mocniejszą pompę,ale jest ryzyko że się rozszczelni,warto przedzwonić w tej sprawie do aquaela bo oni podobno robili testy na krytyczne przepływy przy których się rozszczelnia.Natomiast ja usłyszałem taką radę że ludzie aby wzmocnić ten filtr podłączają dwie pompy MK-800 jedna na wlocie druga na wylocie.Tłocząca znajduje się wew.akwarium,zasysająca na zewnątrz.Właśnie dzisiaj zastosowałem ta metodę i muszę przyznać że działa dwa razy mocniej.Przepływ na zasyfinym filtrze ponad 600l/h.