Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie rozumiem jednego wsypać tam ceramike i sprzedac unimaxa? to ja nie wiem czy nawet ta ceramika z jednego koszyka tam wejdzie a co z reszta? Po co wtedy do zewnętrznych daje się na fulla ceramiki a tu raptem 3-4 litry wystarcza?

Ja do swojego kaseciaka wsypałem około 2,5 - 3l ceramiki bo tyle mi się zmieściło. Była to zwykła tania ceramika, nic specjalnego.Od ponad dwóch tygodni wszystkie parametry w normie a mam obecnie 26 ryb w akwarium 450l. Prawda jest taka jak pisze kolega Deccorativo, wielki kubeł pełen ceramiki to przerost formy nad treścią. Bakterie są wszędzie i tak naprawdę to trzeba ostro przekombinować aby zachwiać biologią w akwarium.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam na dniach będę uruchamiał swoją 450 i mam pytanie czy zamiast prefiltru w akwarium można w szafce przed filtrem zamontować obudowę z filtrem narurowym z wkładem sznurkowym lub innym żeby pozbyć się go z akwarium . Czy pociągnie taki jbl 1501 Pozdrawiam

Opublikowano

Pociągnąć pociągnie ale mocno zdławi przepływ. Jeśli to tylko biolog to śmiało możesz tak zrobić. Jeszcze lepsza zamiast wkładu sznurkowego będzie gąbka w korpusie:

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 30x7 cm PPI 45 (5281712816) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/52/81/71/28/5281712816@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@52/81/71/28@@AMEPARAM@@5281712816

Ona nie zdławi tak przepływu a i czyszczenie łatwe. Otwór pasujący pod korpus to 25mm :)

Opublikowano

To obawiam się, że będzie słabo...

O ile z biologią sobie spokojnie poradzi to z wyłapywaniem syfu może być już gorzej. Oczywiście spróbuj bo koszt niewielki a może Ci się uda :)

Dodam, że miałem podobne rozwiązanie z HW 304 i nawet nawet działało.