Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie. Restartuję zbiornik chciałbym dobrze wyczyścić piasek tutaj zagwozdka:

nie chcę go wyciągać ręcznie z akwarium. Płukać go w środku i odciągać wodę z nieczystościami z góry czy wyssać z akwarium? jeżeli druga opcja to czy da się to uczynić bezproblemowo? da się wyssać wężem?. Jeżeli opcja numer jeden; akwarium się nie porysuje?

Gość pemergency
Opublikowano

Da się odciągnąć wężem, ale trzeba to robić bardzo powoli i zasysać piasek w małych ilościach, inaczej wąż się zapcha...

Opublikowano

Możesz na jedną z ścian akwarium oprzeć kawałek jakiegoś plastiku lub spienionego pcv i po nim wybrać piasek ta opcja będzie szybsza .Podczas ści

Opublikowano

Postanowiłem że przepłuczę go wewnątrz akwarium. Nic mnie tak nie denerwuje jak zabłąkane ziarenka piasku na podłodze czy w szczelinach ;). Akwarium szybciej dojrzeje jeżeli zostaną jakieś stare brudy ;).

Opublikowano

..spuść normalnie wodę , wyjmij piasek ręcznie jakimś kawałkiem płaskiego plastiku typu szufelka czy coś podobnego , włóż do wiaderka i tyle. Wtedy normalnie sobie wypłuczesz bez kombinacji płukania w akwarium. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić płukania w akwarium. Chyba ,że jest bardzo małe. Szkła przy wyjmowaniu nie porysujesz.I nie musisz wyjąć piasku do ostatniego ziarenka:) Zrobisz to wtedy szybko i dokładniej . Ja bym tak zrobił bez zbędnej zabawy.

Opublikowano
Postanowiłem że przepłuczę go wewnątrz akwarium. Nic mnie tak nie denerwuje jak zabłąkane ziarenka piasku na podłodze czy w szczelinach . Akwarium szybciej dojrzeje jeżeli zostaną jakieś stare brudy .
Też tak robiłem, mieszasz piach podczas spuszczania wody aby brud nie osiadał, potem dolejesz trochę czystej i powtórka. Jak dbałeś o podłoże wcześniej to trzy powtórki i piasek czyściutki. Jak dolewki zrobisz niechlorowaną wodą to i biologia przeżyje.