Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jeszcze zapytam o Demasoni. Czy ta ryba rzeczywiście odstaje pod względem swojej agresji od pozostałych. Wiem, że są to bardzo indywidualne sprawy, ale tak statystycznie. Czytałem też, że jest bardziej podatna na choroby?! Czy powyższa obsada (z Harą i Demonkami) na pokarmie 70/30 (zielsko/mięsko) sobie nie poradzi?

Jak kupować ryby? Czy pisanie "tyle samiczek, a tyle samców" ma sens? Po ile sztuk najlepiej zamawiać?

Opublikowano

Witam

Demasonki mam już jakiś czas z hongi, trewkami i interruptusami i wszystko razem ładnie funkcjonuje. Demony posiadają dużą agresję wewnątrzgatunkowa ale o dziwo w mojej 450 pływają 3 dorosłe samce i nie ma zbyt wielu walk. Odnośnie chorób, rybki te nie tolerują błędów w diecie - sam sie o tym przekonałem na początku mojej przygody z Malawi.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czy ta ryba rzeczywiście odstaje pod względem swojej agresji od pozostałych. Czytałem też, że jest bardziej podatna na choroby?!

Kolega Muras13 pięknie opisał P demasoni. Z pokarmem trzeba uważać i ta ryba nie powinna dostawać pokarmów mięsnych. Rzadko kto pisze o chorobach interruptusa czy trewavase a od chorobach demonka pisze się co jakiś czas. Posiadałem tą rybkę w obsadzie z M msobo Magunga, M. chilumba Luwino Reef, M. kawanga i P acei i diety była czysto roślinna. Raz w tygodniu rzucałem dwie kostki artemi a za tydzień dwie kostki kryla i tak na zmianę. Agresja przekłada się na współplemieńców. Mogą być dwa trzy samczyki dominaty które będą broniły swojego rewiru. Nie jest to łatwa ryba na początek. Ale częste opinie nowych adeptów są inne. Ja zdecydowałem się na Demasoni dopiero po 2 latach i wspominam to średnio. U mnie wystąpiła bardzo duża agresja co za tym idzie selekcja.

Co do zakupu ryb. Na początek powinieneś zakupić po kilka sztuk więcej niż obsada docelowa. Czyli jeżeli chcesz mieć około 5szt haremu to młodzieży powinieneś zakupić około 8-10szt. Dlaczego? Ano dlatego abyś mógł z czegoś utworzyć sobie docelowe haremy. Niestety takie są reali i nikt nie chce Ciebie narazić na koszty. Pyszczak to taka ryba która generealnie powinna mieć więcej samiczek. Nie raz bywa jurny samczyk który może zamęczyć samiczkę. Pysie są agresywne i nie raz nie ma racji bytu aby w zbiorniku pływały dwa samce. Bo dojdzie do tego że jeden drugiego zamęczy, wykończy.

Czy powyższa obsada (z Harą i Demonkami) na pokarmie 70/30 (zielsko/mięsko) sobie nie poradzi?

Uważam, że sobie C sp hara nie poradzi na tej diecie. Może inni oczytani powiedzą coś więcej i mają odmienne zdanie

• Dziękuję 1
Opublikowano

Meszek, czyli uważasz, że do mojego zestawienia bardziej nie pasuje Hara, czy Demonek. Nie będę robił nic na siłę, bo kolorki mi się podobają.

Chciałem jeszcze tylko skromnie przypomnieć, że miałem już 180L z Saulosi i Maingano. Były "trupki" ale były też dzieci.

Opublikowano

Kolego Mbuna więc widziałeś już agresję, zaloty i potomstwo. Jeżeli zostawisz P demasoni to nie powinna być Cynotilapia sp hara ales pokojnie może być Metriaclima sp zebra chilumba ..... Nie obawiaj się takiej ryby.

Jeżeli pozostawisz C sp hara to odpadają demonki. Dieta zmienia się automatycznie z wszystkożerną. W tym momencie będzie

P acei

M msobo Magunga

M red red

C sp hara

i możesz dać też M chilosi

Opublikowano

JemioloSeba, czy mógłbyś napisać jeszcze coś o C sp hara. Na razie wygrywa z Demasoni. A Metriaclimy sp zebra chilumba jednak trochę się obawiam.

Wiem, że trochę smęcę ale lubię przemyślane decyzje.

Opublikowano

Dzięki, chyba mnie przekonałeś.

Demasoni wprawdzie wysoko w rankingach piękności, ale jakoś nikt się nimi nie podnieca. Miałem kiedyś Maingano i pomimo, że mi się podobały, to nie miały tego "coś". Zdecydowanie wolałem zachowania Saulosi.

Opublikowano
Demasoni wprawdzie wysoko w rankingach piękności, ale jakoś nikt się nimi nie podnieca

Oj chyba zgrzeszyłeś tą wypowiedzią.

Powiem tak nie wszyscy sobie mogą na nie pozwolić:-). Jest to bardzo piękna ryba i nieobliczalna co czyni ją wyjątkową. Co pewnien czas mam okazję oglądać DEMASONARIUM u mojego kolegi. Powiem krótko czad. Większość z nas miała nie najlepsze doświadczenia z tą rybką. Może i dobrze że zdecydowałeś się na inny gatunek.

A P demasoni przyjdzie jeszcze czas.

Opublikowano

Ja bym polecił zestaw:

Metriaclima msobo magunga,

Cynotilapia afra cobue,

Labidochromis hongi Sweden,

Pseudotropheus socolofi lub polit,

Metriaclima aurora.